Hepimiz sağlıkla yatıp kalkıyoruz, sürekli "ne yesek ne yemesek" diye konuşuyoruz. Deyim yerindeyse gıda-beslenme işiyle kafayı bozduk. En çok tartıştığımız konuların başında ise 'organik gıda' meselesi geliyor. Sorular çok. Organik tarım nedir? Organik Gıda nedir? Makarnanın, sucuğun organiği olur mu? Organik çiftliklerde hayvan refahı nasıl sağlanır? Organik ürünlerin doğal ürünlerden farkı nedir? Yıllardır organik tarımla uğraşan Gıda Mühendisi ve Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Başkan Yardımcısı Muharrem Doğan yanıtladı. İşte cevaplar…
NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Organik tarım "İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen, üretimde hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan, tüketime kadarki her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi" olarak tanımlanıyor. Organik tarımda, sentetik zirai ilaçlar ve gübrelerin yanı sıra, tüm sentetik koruyucuların, genetik değişime uğratılmış organizmaların (GDO) ve ışınlama yöntemlerinin kullanımı yasaklanıyor. Organik gıda ise GDO'suz, hormonsuz, zirai gübre kullanmaksızın, ilaçsız ve her şeyden önemlisi katkı maddesiz gıda anlamına geliyor.
ARAZİ BELGELENİR Mİ?
Organik gıda üretilecek tarlanın organik sertifikası alması için en az 2 yıl hiç bir tarım ilacı ve kimyasal maddeye maruz kalmamış olması gerekiyor. İkinci yılın sonunda yapılacak toprak analizleriyle de bu durumun onayı alınıyor. Organik beslenme, tarım ilacı kalıntıları, hava ve su kirliliği gibi çevresel toksinlerle karşılaşmamızı önemli ölçüde engellemiş oluyor. Organik ürünlerin bu kriterler göz önünde bulundurularak diğer üretim şekillerinden ayrı tutulması gerekiyor. Kontrollü açık alanda gezen, istediği zaman yem yiyen, yapay hiç bir ışığa maruz kalmadığı gibi dolaşım alanlarında serbestçe gezen organik hayvanlar, sertifikalı topraklarda gözetim altında büyüyor. Organik çiftlikler, uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından sertifikalandırılıyor ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca denetleniyor.
HAYVAN REFAHI MESELESİ
Organik üretim toplum refahını koruyan bir sistem olarak sunuluyor. Ayrıca hayvan refahını da ön planda tutuyor. Gücü, hiç bir sınırlayıcı ekipman, yapay ışık kullanılmamasından geliyor. Doğanın sunduğu tüm serbestlik ve sağlık organik üretimin temelini oluşturur. Konvansiyonel üretimde 25 bin ila 30 bin adet arasındaki tavuğun konulabileceği kümeslere organik üretimde sadece 4 bin 800 tavuk konulabiliyor. Organik tavuklar, minimum 81, ortalama 90 günde kesime gidiyor.
Makarna, pirinç, bakliyat, sucuk, sosis… Her türlü gıdanın organiği olur mu?
Uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından sertifikalandırılan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen, tesis, toprak ve yemin organik sertifikalı olduğu tüm üretim süreçleri her türlü üründe organik üretimi mümkün kılıyor. Gıda gibi önemli bir alanda üretim yaparken insan sağlığı ve hayvan refahı ön planda tutuluyor. Organik anlayış, tüm dünyada doğa ve hayvan dostu üretim anlayışıyla her geçen gün hızla yayılıyor. Bu da sürdürülebilir tarım için büyük önem taşıyor.
Marketten ürün alırken nasıl güvenebilirim?
Ambalajında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile sertifikasyon kuruluşunun logosu ve "Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre üretilmiştir" yazısı bulunan ürünleri tercih edin.
Sadece üretim yeter mi, peki ya sonrası?
Organik ürünlerde sentetik kimyasal girdiler kullanılmaz ve bu durum üretimden taşımaya kadar her aşamada kontrol edilerek belgelendirilir yani sertifikalandırılır.
Köy yumurtası 'kahverengi' mi olur?
Bu yanlış bir bilgi. Çünkü yumurta hangi cins tavuktan elde ediliyorsa o renk olur. Rengi belirleyen üretim biçimi değil, tavuğun cinsidir. Örneğin; beyaz tavuk organik beslense bile yumurtası beyaz olur.
Kaynak: Kezban Karaboğa / DÜNYA