Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, son günlerde artan orman yangını riskine dikkat çekerek, “Mevsimlik işçi ile ormanların denetimi mümkün değildir. Orman yangınları ve ana ormancılık faaliyetleri kapsamında 12 ay boyunca mücadele edecek mevcuda ilaveten 15 bin ateş savaşçısına ihtiyaç var!” dedi.
Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, son günlerde ülkemizin dört bir yanında artış gösteren orman yangınlarının sebeplerini ve orman işçilerinin çalışma koşullarına yönelik sorunları değerlendirdi. Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede başarılı bir ülke olduğunu aktaran Başkan Aslan, orman yangınlarının kontrol altına alınmasında teknolojik imkânlardan üst seviyede yararlanıldığını aktardı. Orman yangınlarına müdahale eden ateş savaşçılarının yoğun çabasının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Aslan, “Elbette ki teknolojinin faydaları göz ardı edilemez. Ancak yangını teknoloji değil, yer ekipleri söndürüyor. Bu insanlar ateşle fedakârca savaşıyor. Yangını asıl söndürenin orman çalışanları olduğunu unutmayalım.” diye konuştu.
ATEŞ SAVAŞÇILARINA İHTİYAÇ VAR
Orman yangınlarının sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da çıkabileceğini belirten Aslan, yangınların yüzde 90’ına yakınının insan kaynaklı nedenlerden dolayı olduğunu söyledi. Ormanların 12 ay boyunca bakımı, gözetimi ve denetiminin gerektiğini vurgulayan Aslan, orman işçilerinin yılda en fazla 9 ay 29 gün çalıştığını ve bu alanda çalışan personel sayısının yetersiz olduğunu dile getirdi. Mevsimlik işçi ile ormanlara bakmanın mümkün olmadığını ifade eden Aslan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Orman yangınları uzmanlık gerektirir. Ormanlarda 12 ay çalışacak kadrolu işçiye ihtiyaç var. Şu an mevcutta 8 bin 600 kadrosuz işçi bulunmakta. Öncelikle bu insanların kadrosu verilmeli ve akabinde kuruma alınacak olan insanlarda kadrolu olarak alınmalıdır. Aksi takdirde ormanları koruma şansımız çok kolay olmayacaktır. Soluduğumuz temiz hava ile içtiğimiz temiz suyun bedeli yok. Biz temiz hava alabildiğimiz bu alanların yanmasına seyirci kalırsak bunun karşılığını öderiz.” dedi.
DAĞLARIN ARKASINA TARİH YAZILIYOR
Orman emekçilerinin yangınla mücadele ederken çok zor şartlar altında çalıştığını anlatan Aslan, şöyle konuştu: “Bugün Türkiye’de kurumsal olarak asker ve polisten sonra en çok şehit veren kurum ormancılardır. Orman işçileri, yüksek dağların arkasında dev alevler ile mücadele veriyor. Yeri geliyor 7/24 aç ve susuz bir şekilde çalışıyor. Fakat medyamız bunu göremiyor. Neden? Çünkü o bölgeye giremiyor. Yolun kenarında belediyeden su nakli yapan itfaiye ekiplerini görüyor. Haklı olarak bu haber ‘itfaiye ekipleri yangına müdahale etti’ şeklinde servis ediliyor. Hâlbuki dağların arkasında bir tarih yazılıyor. Yangın yerine 10 dakikada ulaşılıyor. Yere kilometrelerce hortum seriliyor. Her bir hortumun boyu 50 metre. Özellikle o hortum ıslandığı zaman çok fazla ağırlaşıyor. O sert coğrafyanın içerisinde vücutlarında yaralanmalar olduğu halde yangına müdahale ediyorlar.” şeklinde konuştu.
YAKMAK KOLAY YAPMAK ZOR
İşçi açığının bir an önce giderilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Aslan, “Cumhurbaşkanımızı Erdoğan’ın orman çalışanları için verdiği bir talimat var, orman çalışanları bu talimatın hayat bulmasını bekliyor. Yangınlar ve ana ormancılık faaliyetleri konusunda mücadele veren kardeşlerimiz; bizlere kadro verilmezken üzerimize devletimiz kuma getiriyor, bizi devletimiz yalnız bırakmasın diyor. Orman çalışanlarımızın bu mesajını Sayın Cumhurbaşkanımıza iletiyorum. Orman Genel Müdürlüğünün mevcuda ilaveten 12 ay boyunca mücadele edecek 15 bin kadrolu işçiye ihtiyacı var. İşçi yetersizliği yangınlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesine engel oluyor. Yanan yerlere yapılan masrafı yangın işçisi almaya harcarsak daha çok kar edeceğiz. Dikimi ve yetiştirmesiyle birlikte bir fidan 30–40 yılda ekonomiye dönüyor. Bir kibritle yakmak kolay ama yapmak yıllar sürüyor. Biz istiyoruz ki doğanın ateşle kavgasında ateş değil, doğa kazansın.” ifadelerini kullandı.