Et ile olan mutfak tencere ilişkisini çok uzun süre önce kesen dar gelirli vatandaş, protein ihtiyacını fiyatı çok daha ucuz olan bakliyat ürünleri ile karşılama yoluna gitti.
Enflasyonun yükselişinde en büyük etkenlerden biri olarak gösterilen gıda ürünlerinde fiyat tartışmaları devam ederken tüketim alışkanlıklarında da değişiklik yaşanması kaçınılmaz oldu. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis; et ürünleri ile bakliyat ürünlerinin fiyatlarını kıyaslayan tüketicinin; kırmızı etin muadili olan, protein bakımından daha yararlı, başta kuru fasulye olmak üzere bakliyat ürünlerine doğru yöneldiğini belirtti. Vatan gazetesinin haberine göre, Mehmet Reis, bu yönelmenin sonucu olarak sağlıklı ve dengeli beslenmenin en temel unsurlarından olan bakliyat tüketiminde yüzde 10'a varan artışlar yaşandığını söyledi.
KURU FASULYE LİDER
Enflasyonun yükselişinde en büyük etkenlerden biri olarak gösterilen gıda ürünlerinde, tarladan sofraya uzanan fiyat artışları tartışmaları devam ederken, artan fiyatlar temel gıda maddelerinin tüketiminde de değişiklik yaratıyor. Temel gıda maddelerinin tüketiminde yaşanan değişikliğe örnek olarak kırmızı etin muadili olarak gösterilen, protein bakımından daha yararlı, başta kuru fasulye olmak üzere bakliyat ürünlerine olan talepteki artışı gösteren Reis, artan kırmızı et fiyatları nedeniyle tüketicinin bakliyat ürünlerine yöneldiğini, bakliyatta düşen fiyatların da bu trendi desteklediğini kaydetti.
MAHSUL BOL, FİYATLAR DA DÜŞECEK
Mehmet Reis bu yıl bakliyat ürünlerinde zam değil tam tersine fiyat düşüşleri beklediklerini de ifade ederek şunları söyledi: “2014 yılı fasulye üretim miktarı, 2015 yılı yeni mahsulün çıkışına kadar iç tüketimi karşılayacak durumda. Halkımızın fasulye yemeği yapmak için en çok tercih ettiği kuru fasulye çeşidi; yerli üretim Dermason'dur. Ürünün; 2014 yılında ortalama 10 TL'yi bulan raf satış fiyatı yüzde 30'luk bir düşüşle, yüzde 8 raf çıkış KDV dahil 6-7 TL'ye gerilemiştir. Geleneksel yemek kültürümüzün baş tacı olan fasulye yemeğinde tercih edilen diğer çeşitler ise farklı lezzeti olan, üretimi ve tüketimi de az olan yerli Battal ve Şeker Fasulye çeşitleridir ve ortalama raf fiyatı 18 TL'dir." Mehmet Reis, kırmızı mercimekte bir fiyat artışı olduğunu bunun da ihracattan kaynaklandığını ifade etti. Gazete haberinde Güneydoğu'da üretilen işlenmemiş kabuklu mercimeğin fiyatının 3.20-3.30 TL seviyesinde olduğunu belirten Reis, ortalama raf fiyatının ise KDV dahil 7 TL olduğunu kaydetti. Mercimekte de bu yıl mahsulün bol olduğunu kaydeden Reis, yeni rekoltenin piyasaya çıkması ile fiyatların düşeceğini söyledi. Reis “Buğday, arpa, yulaf ve çavdar üretiminde yüzde 10'luk artış beklentisi var. Nisan yağmurlarıyla Mayıs ayında ekilmeye başlanacak olan çeltik, fasulye ve nohut çeşitleri için de toprak gerekli olan nemi alarak ekime hazır durumda. Bu yıl mücbir bir sebep olmaz ise kuru gıdada bereketli bir yıl olacak" dedi.