Bazı bölgelerde şeker pancarı ekimi için fabrikalarla çiftçiler arasında sözleşmeler yapılmaya başlanırken, sözleşmeli üretim kapsamında da çiftçiye gübre ve tohum tedarik ediliyor. Pancar taban fiyatlarında bu yıl geçmiş yıllara göre farklı bir süreç işlerken çiftçi, ekim sözleşmesi öncesi pancar taban fiyatını görmek istiyor.
Geçmiş yıllarda pancar referans fiyatı hasat dönemine yakın açıklanırken, bu yıl girdi fiyatlarının çok yükselmesi ve satılan fabrikalarda işverene olan güvensizlikten dolayı çiftçi pancar referans fiyatını ekim sözleşmesi yapmadan önce görmek istiyor. Bundan dolayı mazot, gübre ve tohum fiyatlarında yaşanan artışı karşılayacak bir referans fiyatın belirlenmemesi durumunda ekim sözleşmeleri tehlikeye girebilir.
SEÇİM ÖNCESİ AÇIKLANMASI BEKLENİYOR
Sahadaki çiftçinin bu beklentisinden dolayı 2019 pancar taban fiyatının Mart ayının ortasına kadar açıklanması öngörülüyor. Burada 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde önemli bir etken olacak. Hükümetin seçim öncesi çiftçinin gönlünü almak için pancar taban fiyatlarını seçim sonrasına bırakmayarak Mart ayında açıklayacağı kaydediliyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl da pancar taban fiyatları 24 Haziran seçimleri öncesinde açıklanmıştı.
CUMHURBAŞKANI ÇARŞAMBA GÜNÜ ÇİFTÇİ İLE BULUŞACAK
Bu hafta Ankara'da çiftçi adına önemli bir program yapılacak. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin genel kurul seçimleri öncesinde çiftçi, Külliye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşacak. Çarşamba günü gerçekleşecek buluşma, pancar taban fiyatlarıyla ilgili de büyük bir beklenti oluşturdu.
ÇİFTÇİ 300 LİRA VE ÜZERİ BİR FİYAT BEKLİYOR
Geçtiğimiz yıl pancar taban fiyatı 235 lira olarak açıklanırken, bu yıl çiftçinin gönlünden girdi fiyatlarındaki artıştan dolayı 300 lira ve üzeri bir rakam geçiyor. Ancak genel beklenti ise 260 ile 280 lira arasında bir rakam konuşuluyor.
ADAPAZARI VE AMASYA PANCAR TABAN FİYATINI AÇIKLADI
Diğer yandan Adapazarı ve Amasya Şeker fabrikaları pancar taban fiyatını açıklamış durumda. Bu yıl soğanın iyi para etmesinden dolayı Amasya Şeker Fabrikası, çiftçiyi pancar üretimine de teşvik etmek için 300 lira fiyat belirlerken, Adapazarı Şeker Fabrikası ise kademeli bir taban fiyat açıkladı. 275 lira fiyat açıklayan Adapazarı Şeker Fabrikası, pancar kotasını dolduranlara da artı 20 kuruş daha verecek. Bunun yanında C şekeri de 200 lira olarak belirlendi.
Amasya ve Adapazarı'nda poların düşük olmasından dolayı bu fiyatların normal olduğuna dikkat çekilirken, diğer bölgeler için bu fiyatların baz alınarak bir beklentiye girmenin doğru olmayacağı kaydediliyor.
ŞEKER FİYATLARI KAMUNUN ELİNİ BAĞLIYOR
Diğer yandan pancar taban fiyatında kamunun şeker fiyatlarını da dikkate alarak bir fiyat belirlemek zorunda olduğuna vurgu yapılıyor. Döviz kurlarında yaşanan artıştan dolayı gıda fiyatlarında yüzde 100'e yakın fiyat artışları yaşanırken, bu süreçte şeker fiyatları sadece yüzde 10 artmıştı. Bundan dolayı TÜRKŞEKER yetkililerinin kurumun bu durumdan fazla zarar görmemesi için 260 liranın üstünde bir fiyat artışına sıcak bakmadığı da kaydediliyor.
Sektör yetkilileri ise 260 lira seviyesindeki bir fiyatın ekim sözleşmelerini olumsuz etkileyeceği ve böyle bir fiyatın birçok bölgede pancar ekimini düşüreceği uyarısında bulunuyor.
Pancar taban fiyatlarıyla ilgili olarak farklı senaryolar konuşulurken, hükümet için de bu durumun önemli bir fırsat olduğunun altı çiziliyor. Tanzim satışlardan dolayı hükümetin çiftçi ve pazarcı esnafıyla kavga eder bir görüntü ortaya koyduğu, bu algının değişmesi için de pancar taban fiyatlarının hükümet için önemli bir fırsat oluşturduğu vurgulanıyor. Hükümetin bu fırsatı değerlendirmek isteyeceği ve çiftçinin beklentisine yakın bir fiyat açıklayabileceği de kaydediliyor.