Hububat hasadının ülke genelinde devam ettiği şu günlerde Erzurum’dan yüzleri güldüren bir haber geldi. Tam 22 yıldır üzerinde çalışmalar yapılan yeni bir ekmeklik buğday çeşidinin yetiştiriciliğinin sağlandığı ve yüksek verimin kaydedildiği öğrenildi.

Pasin Ovası’nın bereketli topraklarında yetiştirilen yeni ekmekli buğday çeşidine, ‘Parla’ ismi verildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan yetkili isim, sürece dair bilgilendirmelerde bulundu. İşte ayrıntılar…

3 TON ÜRÜN BEKLENİYOR

Mısır fiyatları yükselişini sürdürüyor! Güncel (19 Eylül) hububat fiyatları... Mısır fiyatları yükselişini sürdürüyor! Güncel (19 Eylül) hububat fiyatları...

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Bölüm Başkanı Dr. Ümran Küçüközdemir ve beraberindeki ekip, 22 yıldır devam eden çalışmada sona gelinmiş olduğunu açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıldönümüne ithafen yeni ekmekli buğday çeşidine ‘Parla’ isminin verilmiş olduğunu belirten araştırmacılar, sonuçlardan memnun olduklarını dile getirdi.

Küçüközdemir ve ekibinden alınan bilgilere göre Parla’dan yaklaşık olarak 3 ton ürün bekleniyor. Küçüközdemir, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Parla’nın uzun ömürlü ve verimli bir çeşit olmasını umuyoruz, tıpkı Türkiye Cumhuriyeti gibi.”

BEKLENEN ONAY DA GELDİ

‘Parla’ ismini verdikleri yeni ekmekli buğday çeşidine dair bilgilendirmelerde bulunan araştırma ekibi, buğdayın bölge şartlarına uyum sağlama, hastalıklara, kışa ve kuraklık gibi olumsuz faktörlere dayanma gibi testlerden başarı ile geçmiş olduğun bildirdi.

Yeni buğday çeşidinin mevcut buğday çeşitlerine göre 100 ila 150 kg aralığında daha fazla verim sağlamış olduğunu kaydeden araştırmacılar, bu durumun tescillenmiş olduğunun da bilgisini verdi.

Tohumculuk firmalarının tarafından yapılan denemelerden başarı ile geçen yeni buğday çeşidi Parla’nın çiftçiler tarafından da büyük bir ilgi ile takip edildiğini belirten araştırmacılar, bu ilgiden mutlu olduklarını ifade etti. Erzurum ilinin Pasinler ilçesine bağlı olan Pasin Ovası’nda yetiştirilen Parla’nın rüzgarda salınan dolgun başaklarının olduğunu söylemeden geçemeyen araştırma ekibi, çiftçilerin ovada bulunan ekim alanlarını sık sık ziyaret ettiklerini belirtti. Parla’nın ilerleyen süreçlerde farklı bölgelerde yetiştirilip yetiştirilmeyeceği ise merak konusu oldu.