Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 7 bin 800 dekar alanda 30 bin ton hasat edilen yazlık patatesten bu yıl da yüksek rekolte beklentisinin olduğunu ifade etti. Gürer, “Ancak üretici kredi çekerek üretim yapıyor, ürün para etmeyince de tarlasını, traktörünü kaybediyor” diye konuştu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan patates üreticileri ise geçen yıl geçen yıl dekarda 1300 lira ile 1500 lira arasında değişen maliyetlerin bu yıl 3 bin lirayı geçtiğini ifade ettiler. Tohum, ilaç ve gübrede yüzde 100’lere varan artışın olduğunu belirten patates üreticileri, “1kilogram patatesin maliyeti 3 lira ile 3.5 lirayı geçiyor. Aracılar ve girdilerle birlikte ürün markete ulaşana kadar 5 lirayı buluyor. Girdi fiyatlarında artış sürerse önümüzdeki seneler ekim yapamaz hale geliriz ” dediler.
Bir patates üreticisi de bankadan 150 bin lira kredi çekerek ekim yaptığını belirterek, “Ürünü satıp bu parayı yerine koyamazsak icralık olacağız, tarlamız traktörümüz de elden gidecek. Geçen yıl 20 liraya aldığım ilacı dün 80 liraya aldım. Bugün ise 85 lira olmuş. Bir günde 5 lira zam gelmiş. Bu sene olduğu kadar fiyat değişkenliği görmemiştik” ifadesini kullardı.
AKP iktidarının patates ithali ile artan girdi fiyatlarını görmezden gelip üreticiyi baskıladığını söyleyen Gürer, “Önce Adana yazlık patatesi çıktı, ardından Hatay patatesi pazarda yer bulmaya başladı ama patateste rekor üretim bölgesi Niğde ve Nevşehir. Son yıllarda Niğde tek başına 900 bin tona ulaşan patates üretimi ile ülkemizde ilk sırada. Patatesin geçen yıl tüccara geçtikten sonra fiyatı katladı. Elinde patates kalan çiftçi 1500 liradan ürünü satınca kısmen mutlu oldu. Beş altı yıl ürünü satamayıp çürüten üretici için 1500 lira iyi fiyattı ama bu yıl ekim için gereken harcamaları yapmaya başlayınca iş değişti. Girdi fiyatları ikiye katlamıştı. İlaç, gübre, tohum, mazot, su çıkarmak için harcanan enerji fiyatını gören esasen sattığı fiyata ürün üretemediğini gördü. Birde ithalat baskısı üreticiyi daha da zorluyor. Uygun fiyatla patates için yapılması gereken çiftçinin girdi fiyatlarını düşürüp doğru zamanda doğru teşvik ve desteği vermektir. Yoksa patateste sürekli ithal edilen ürünler arasına katılabilir” dedi