Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, şunları kaydetti:
"Ülkemizde ve dünyada en önemli konulardan biri toplumun sağlıklı, güvenilir gıdaya ulaşmasıdır. Günümüzde sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmak için dünya ülkeleri bütçelerinden çok ciddi maddi kaynak ayırıyor.
Gıda üretiminin önemli bölümünü oluşturan hayvanlardan elde edilen hayvansal ürünler teşkil etmektedir. (Süt, Yoğurt, Yumurta, Peynir, Tavuk, Et, Balık vb.) Bu ürünler insan sağılığının korunması ve yaşamının düzenli bir şekilde devam ettirilebilmesi için en zaruri gıda maddeleridir.
Hayvanlardan elde edilen ürünlerin tüketilebilir seviyede olabilmesinin yolu, sağlıklı bir şekilde üretime hazırlanmasından geçiyor. Biz Veteriner Hekimler, hayvan yetiştiriciliği, hayvan ıslahı, hayvan hastalıkları teşhis ve tedavi, veteriner halk sağlığı, gıda güvenliği ve hayvan refahı konularında köklü bir mesleki eğitim, bilgi ve tecrübeye sahibiz.
Hal böyleyken, mesleğimiz, meslektaşlarımız yıllardır kamuda sürekli dışlanmaktadır ve dışlanmaya çalışılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığında Veteriner Hekimlere yönetimlerde yetki verilmemekte karar aşamalarından, kanun, yönetmelik gibi yasal kuralların hazırlanmasından uzak tutulmaya çalışılan meslek haline getirildik.
Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Aldığımız eğitim, saha tecrübemiz ve yaşamsal deneyimlerimizden oluşan gücümüz, yukarıda belirttiğimiz tüm durumların üstesinden gelebileceğimizin göstergesidir.
İlgili Bakanlığımız bünyesinde güçlü bir veteriner hekim teşkilatının bulunmaması, meslektaşlarımızın yönetimde söz sahibi olamaması sonucunda başta son günlerde yaşadığımız şarbon meselesi olmak üzere gıda zehirlenmeleri, sağlıksız gıda üretimi, denetimi yapılamayan ürünlerin yanı sıra hayvan ithalatının yapılmak zorunda kalınmasının yanında bunun gibi birçok sorun ortaya çıkmaktadır.
Neticede vatandaş, sağlıksız gıda tükettiğinin, yediğinden içtiğinden hastalandığını ve devletin bu alandaki çalışmalarının yetersiz kaldığını düşünüyor.
VETERİNER HEKİM MESLEĞİ TEMSİL EDİLMELİ
Son olarak, Cumhurbaşkanlığımız bünyesinde kurulan sağlık ve gıda politikalarını oluşturmak üzere 7 üyeden oluşan Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu'nda veteriner hekim yer almamıştır. Bu yanlış bir durumdur ve düzeltilmesi gerekmektedir. Bu kurulda veteriner hekim mesleği temsil edilmelidir.
Ülkemiz insanının sağlıklı, güvenilir gıdaya ulaşması, yerli ve milli kaynakların hayvancılık sektörünün içinde yer alması, insanımızın yaşamını hastalandıktan sonra değil, hastalanmadan önce korumak için tedaviye-ilaca, hastanelere harcanan milyarlarca kamu kaynağının devletimizin kasasında kalması adına bu kurulda görev almak istiyoruz.
Milletimizin market reyonlarına gidip tavuğu, eti, sütü, yumurtayı görüp “bunlar zararlı, bunları almayalım, çoluğumuza çocuğumuza yedirmeyelim” algısını ortadan kaldırabilmek zeki, çevik ve ahlaklı bir toplum oluşturabilmemiz için devletimizin içerisinde yer alan kurum, kurul ve yönetim mekanizmalarında biz veteriner hekimlere yer vermek zorundasınız.”
TARIMDANHABER