Salataların demirbaşlarından olan yanı sıra vücuda da birçok katkısı bulunan salatalık, son dönemlerde arama motorlarına sık sık konu olmaya başladı. Çekirdekli bir yapıda olan salatalığı kendileri yetiştirmek isteyen birçok tüketici, salatalık yetiştiriciliğine yönelik sorgulamalarını hızlandırdı.

Kabakgiller familyasının üyeleri arasında yer alan salatalık, sürüngen bir yapıdadır. Meyvesinin içindeki çekirdekleri tohum olarak kullanılabilen bu ürün, balkonlarda dahi rahatlık ile yetiştirilebilir. Peki, nasıl? İşte salatalık yetiştiriciliğine dair merak edilenler…

SALATALIK TOHUMU NEDİR?

Her ne kadar sebze olarak bilinse de çekirdekleri içerisinde olduğu için teorik açıdan meyve olan salatalık, uzun ince tohumlara sahiptir. Salatalığın iç kısmında yer alan beyaz renkli bu tohumlar sayesinde salatalık yetiştiriciliği alanında faaliyet gösterilebilir.

SALATALIK TOHUMU NASIL ELDE EDİLİR?

Salatalık tohumu zirai ürünler satan noktalardan satın alınabilir. Yanı sıra evde de salatalık tohumu elde etmek mümkündür. Salatalığın rengi sararmaya başladığında ortadan ikiye kesin ve bir kaşık yardımı ile tohumları çıkarıp bir kaba alın. Uç kısımda bulunan tohumlar zayıftır. Bu neden ile ekim için o tohumları tercih etmeyin.

Ayırdığınız sağlam tohumları bir kevgire alın ve sallayın. Bu sayede tohumlar zarlarından ayrılacaklardır. Sonrasında ise tohumları serin bir yere kaldırın ve kurumalarını bekleyin.

SALATALIK TOHUMU NASIL EKİLİR?

Salatalık tohumu ekilmeden önce yuvaların yani ocakların hazırlanması gerekir. Her bir ocağın derinliği 2- 2,5 cm aralığında olmalıdır. Sıra üzeri mesafe 40- 50 cm, sıralar arası mesafe ise 120- 130 cm aralığında olmalıdır.

Tohumların çimlenme yüzdesini artırmak için 1 gün suda bekletebilirsiniz. Ancak ekeceğiniz tohum sayısı az ise çimlendirmeyi hızlandırmak için tohumları 1 gün boyunca nemli bir bezde bekletmeyi de tercih edebilirsiniz.

Hazır hale gelen tohumları ocağa yerleştirin ve daha sonrasında da elenmiş toprak ile tohumların üzerlerini örtün. Toprağı nemlendirin ve ardından da tohumların üzerlerini şeffaf bir naylon ile kapatın. Ara ara toprağı nemlendirmeyi unutmayın.

Suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasının amacı nedir? Suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasının amacı nedir?

SALATALIK TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Salatalık, tohum veyahut da fide olarak ekilebilmektedir. Tohum olarak ekilecek olan salatalık için ekim ayı, fide olarak ekilecek olan salatalık için ise nisan ayının sonu ile haziran ayının sonu arası idealdir.  

SALATALIK TOHUMU KAÇ GÜNDE ÇİMLENİR?

Salatalığı saksıda yetiştirmek istiyorsanız tohumu ekmeden önce suda veyahut da nemli bir nezde bekletin. Tohumuz bu şekilde 3 gün içerisinde çimlenecektir. Eğer salatalığı tarlada yetiştireceksiniz ekimden bir gün önce suda ya da nemli bezde beklettiğiniz tohumlar, 8- 10 gün içerisinde çimlenecektir.

SALATALIK TOHUMU KAÇ GÜNDE BİR SULANMALIDIR?

Salatalık tohumu ekildikten sonra mutlaka bol miktarda can suyu verilmelidir. Ancak su hızlı bir şekilde değil yavaş bir şekilde dökülmelidir. Aksi takdirde yüzeyin 2- 2,5 cm kadar altında olan tohumlar toprağın üzerine çıkacaktır.

Salatalık tohumunu saksıya ektiyseniz saksınızı doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Çimlenme gerçekleşene kadar her gün düzenli olarak sulama işlemini tekrarlayın.

SALATALIK TOHUMU NASIL SAKLANIR?

Salatalık tohumlarını hemen ekmeyecekseniz, bir sonraki ekim dönemine kadar saklayabilirsiniz.

Salatalık tohumları birkaç farklı biçimde saklanabilir. Ancak tüm saklama biçimlerinin ortak noktası tohumları sıcaktan, nemden ve ışıktan korumaktır. Ayrıca tohumların kuru ve serin bir yerde saklanmaları da önemlidir.

Salatalık tohumları vakumlayarak saklanabilir. Yanı sıra cam kavanozların içerisinde de salatalık tohumlarının uzun süre boyunca saklanmaları mümkündür.