Sözcü Gazetesinden Aydın Demir'in haberine göre, yem fiyatlarının da artması ile zor günler yaşayan hayvan besici ve süt üreticilerine, bir darbe de olumsuz hava koşullarından geldi.
Kar ve fırtınanın etkisi ve taşıma zorlukları ile saman fiyatları son 15 günde yüzde 30'lara varan zam gördü. Bir ton saman yerinde 280 TL'ye yükseldi. Döviz kurlarındaki dalgalanmayı yem maliyetlerine zam olarak yaşayan besiciler ile süt üreticileri, besi maliyetlerini düşürmek için yeme saman karıştırarak, kış aylarını atlatmaya çalışırken, son günlerdeki kar yağışları üreticinin belini iyice büktü. Bir ay önce Aksaray ve Polatlı'da 200 TL'ye satılan 1 ton saman son bir haftada 280 TL'ye kadar yükselirken, yoncanın tonu 490 liraya çıktı. Mısır silajının tonu 250 TL'den satılırken, tam rasyon süt besi yeminin torbası da 55 TL'den satılmaya başlandı.
Çatalca Baklalı Köyü'nde 250 adet büyükbaş süt hayvanı yetiştiren üretici Niyazi Özcan, Tarım Bakanı Faruk Çelik'in yem fiyatlarında yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e düşürüldüğünü açıkladığına dikkat çekerek, “Sayın Bakan'ın açıklamasından sonra 20 gün 3 lira düşük fiyata yem aldık. İndirimden önce bir torba yemi 53 TL'ye alıyorduk. 20 gün 50 TL'ye aldık. Şimdi yemin torba fiyatı 55 TL'ye çıktı. KDV oranının düşmesi çiftçi ve üreticinin cebine yansımadı. Saman yem fiyatları aldı başını gidiyor. Mazota, elektriğe neredeyse her gün zam geliyor. Üretici bitme noktasına geldi. Can çekişiyor. Maliyetler sürekli artarken, süt fiyatları 2 yıldır yerinde sayıyor" dedi.
ÇİFTÇİYE VERİLSİN
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, yem fiyatlarında KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesinin tüketiciye ve üreticiye olumlu yansımasının olacağını düşünmediklerini söyledi. Yem sanayicilerinin çeşitli mazeretle yem fiyatlarına zam yapacağını kaydeden Tunç, KDV indirimi ile et üreten besicinin değil, yem sanayicilerinin desteklendiğini kaydetti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ise, gübre ve yemdeki KDV indiriminin çiftçiye yansımadığına dikkat çekerek, “Gübre ve yemdeki KDV indiriminin yarısı buhar oldu. İndirimin tamamı çiftçi ve üreticilerimize yansımadı. KDV tutarı kadar desteğin tamamı çiftçimize doğrudan verilmeli" diye konuştu.