Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliğinin mali işbirliği ile Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Şanlıurfa'da Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi çerçevesinde Turizm Sektörü ve Medya ile İşbirliği toplantısı düzenlendi.
Çelik, burada yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'nın söz konusu projeyle şaha kalkacağını belirterek, tarım, tarih ve turizm şehri Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'nin insanlık tarihinin avcılıktan tarıma geçiş dönemine ait bir tapınak olduğunu dile getirdi. Çelik, Göbeklitepe'nin belki de ilk tohumun toprağa atıldığı yer olması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
"Peygamberler Şehri" Şanlıurfa'nın ekonomik açıdan da öne çıkacak bir il olduğuna dikkati çeken Çelik, "Yalnız turizm açısından değil, Türkiye'nin kalkınması, gelişmesi, ihracatı, hangi açıdan bakarsanız bakın Şanlıurfa Türkiye'nin lokomotifi olacak bir ilidir. Yakın gelecekte sanayi yatırımlarından çok ciddi pay alan bir il haline gelecek. Altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Şanlıurfa, Gıda OSB ile tarım alanında bir marka şehir olacak. Turizm eserleriyle yalnızca Göbeklitepe ile değil, Halepli Bahçesi'yle, Halfeti'siyle, Harran'ıyla ve bütün eserleriyle dünya insanını kendisine meftun edecek değerlere sahip olan bir şehirdir."
Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna da projeyle turizm sektöründe faaliyet gösterecek nitelikli iş gücünün yetiştirilebileceğini vurguladı. Tuna, Şanlıurfa'nın tarihsel açıdan büyük değerler taşıdığını belirterek, "Şanlıurfa demek, insanlığın ortak mirası demek." ifadesini kullandı.
Şanlıurfa'daki en büyük turizm projesi
Şanlıurfa'da Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi'ne ve 10. Kalkınma Planı politika hedeflerine yönelik geliştirildi. Bu kapsamda projeyle kültürel ve tarihi değerlerin yeniden canlandırılması yoluyla Şanlıurfa turizm sektörünün kapasitesinin artırılması ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Proje, turizm sektöründen sağlanan önemli sosyo-ekonomik kalkınma faydalarını yerine getirmek üzere Şanlıurfa turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşların kapasitelerinin oluşturulması için bütüncül bir yaklaşım benimserken aynı zamanda sektörün dayandığı kültürel ve tarihsel kaynakları zenginleştiren bir program olarak öne çıkıyor.
Söz konusu proje, Şanlıurfa'daki en büyük turizm projesi niteliği taşıyor.
"Şanlıurfa yüzlerce tarih kokan eserle iç içe açık hava müzesi bir şehir"
Çelik, ayrıca Atatürk Kültür Merkezi'ndeki Şanlıurfa Tanıtım Günleri, Anadolu Kırsal Hizmetler Fuarı ve Anadolu Yetiştiriciler Canlı Hayvan ve Çobanlar Fuarı açılış etkinliklerine de katıldı.
Şanlıurfa'nın tarihi dokusuna işaret eden Çelik, "Şanlıurfa yüzlerce tarih kokan eserle iç içe, açık hava müzesi bir şehir. Gelenlerin tekrar tekrar gelmek isteyeceği bir yer" değerlendirmesinde bulundu.
Çelik, Türkiye'nin medeniyetlere beşiklik yaptığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Şimdi gençliğimiz şu şekilde bir kültürle karşı karşıya: 'Paris'i gezdin mi, Londra'yı gezdin mi?' Geçin bunları, sen Şanlıurfa'ya gittin mi onu söyle. Şanlıurfa'yı görmeden dünyanın neresine gitsen, ne ifade eder? Bu yanlış anlayışlardan mutlaka çıkmamız gerekiyor."
"Her şeyin modası geçer ama tarımın modası geçmez"
Hayvancılığın artık geçimlik bir meslek olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Çelik, tarımın kurallara uygun şekilde, bilim öncülüğünde yapılması zorunluluğunun bulunduğunu dile getirdi.
Çelik, tarım sektörünün önemine vurgu yaparak, "Her şeyin modası geçer ama tarımın modası geçmez. Telefonu, televizyonu, arabayı kullanmayabilirsiniz ama yemeksiz, ekmeksiz hayatı sürdürmek mümkün değil. Tarım dün çok önemliydi, bugün çok daha önemli. Geleceğin savaşları sofraya ekmeğin konulup konulamayacağı savaşlarıdır." diye konuştu.
Çobanlığın peygamber mesleği olduğuna değinen Çelik, bundan daha şerefli bir mesleğin olmadığını ifade etti.
Şanlıurfa Tanıtım Günleri ve fuarlar dört gün boyunca devam edecek.
Kaynak: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı