Ilgın'da görülen şap hastalığı, üreticiyi korkutuyor. Türkiye sınırlarından kontrolsüz bir şekilde giriş yapan hayvanlardan bulaştığı tahmin edilen hastalığa karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü şap hastalığının görüldüğü bölgeleri hemen karantinaya aldı. Ilgın Çavuşcugöl bölgesi ve Karaköy Mahallesi hastalık nedeniyle karantinaya alınmış durumda. Van, Kars, Erzurum, Sinop, Burdur, Denizli, Kütahya, Burdur, Kırşehir, Bursa, Ankara, Manisa, Balıkesir, Muğla, Sakarya ve Konya'da görülen hastalık besicileri endişelendiriyor. İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ve özel veteriner hekimler aşılama çalışmalarına başladı. Hayvan telefinin önüne geçmek isteyen özel veteriner hekimler de tam mesai yapıyor. Yetkililerden alınan bilgiye göre hastalığın 36-37 nedeni bulunuyor.

Hayvan Pazarı 2'inci Emre Kadar Kapatıldı

Duyuru Neden Kısıtlı Yapıldı?

Ilgın Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Çavuşcugöl, Karaköy Mahallerinde görülen hastalığı karantina altına almak için bölgenin en büyük pazarları arasında yer alan Ilgın Hayvan Pazarını 2'inci bir emre kadar kapatıldığını Belediye aracılığı ile 5 Aralık 2015 Cumartesi günü ilan etti.

Hayvan yetiştiricileri bu durumun artık eskilerde kaldığını teknolojinin artık çok ilerlediğini ifade ederek duyurunun yetersiz yapıldığını iddia etti. Yetiştiriciler "bizim işletme bilgilerimiz ve telefon numaralarımız İlçe Müdürlüğü'nde kayıt altında, bildiğimize göre Bakanlık İlçe Müdürlük'lerine sms vermekte, bu durum bir kısa mesajla cep telefonlarımıza iletilebilirdi. İlan sadece merkezde oturanları kapsadı bizler mahallelerde (köyde) haberimiz olmadı kapalı olan pazara hayvan getirdik. Ayrıca Müdürlüğün resmi bir internet sayfası da bulunmakta bu durum siteden de verilmedi, sadece bu durum değil sayfadan hiç bir şeye ulaşamıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü bir belge aldığımızda (çks, pasaport gibi) bile ücret talep ediyor. Biz sadece duyuruların ve icmallerin internet sayfasından, sms ve benzeri yollarla yapılmasını istiyoruz" dedi.


Veteriner Hekim Zinnuri Sarıkaya

KARANTİNAYA ALINDI

Salgın hastalıkla ilgili açıklamada bulunan veteriner hekim Zinnuri Sarıkaya; "Hastalık Suriye'den geldi. Sınırda kontrolsüz hayvan girişi oluyor. Denetimler yetersiz. Hastalığın Suriye'den ülkemize getirilen hayvanlardan kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Yaban hayvanlarından da bulaşmış olabilir. Aşılama çalışmalarına İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ve özel veteriner hekim klinikleri başladı. Şap hastalığının daha fazla yayılmasını önlemek için her türlü önlemi alıyoruz. Herkesin bu konuda hassasiyet göstermesini rica ediyoruz. Bu hastalığın yaygınlaşmaması, tüm ilçemizi kapsamaması için en güzel önlemlerden biri de karantina tedbirleri uygulamaktır. Ilgın'da şu anda karantinaya alındı." ifadelerini kullandı.


Veteriner Hekim Mustafa Deniz

HASTALIĞIN TAM BİR TEDAVİSİ YOK

Şap hastalığı evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalık olduğunu aktaran Veteriner Hekim Mustafa Deniz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer aldığını aktararak şunları kaydetti; Hastalık sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılıyor. İnsanlara kolay kolay bulaşmıyor. Hastalığın birçok çeşidi olduğu için tam bir tedavisi de bulunmuyor. Şap hastalığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı salgın hastalıklar mücadele programında yer alan bir hastalık. Bu yüzden yurt genelinde 6 ayda bir aşılama programı gerçekleştiriliyor"

Hastalık virüsünün ASIA-1 isminde bir virüs olduğunu, Şap Enstitüsü tarafından aşı geliştirilip pazara sürüldüğünü sözlerine ekleyen Deniz; hastalığın 'SUŞUN PROGNOZU' özellikle genç hayvanlarda daha etkili ve ölüm oranının daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Veteriner Hekim Kadir Uçtu

Veteriner Hekim Kadir Uçtu İse; hayvan sahiplerine bu tehlikeli Şap salgınından hayvanlarını nasıl koruyabilecekleri yönünde uyarılarda bulundu. Hastalığın çok çabuk yayılabildiğini ifade ederek aşı çalışmalarına devam ettiklerini ve yetiştiricilerin serpici özelliği bulunan virüs için daha dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Uçtu uyarısında "Hayvan işletmelerine insan giriş ve çıkışları kontrol altına alınmalı ve sınırlandırmalıdır. Mümkünse işletme dışından hayvan girişi olmamalıdır. Mecburi sebeplerle dışarıdan hayvan girişi olacaksa işletmedeki mevcut hayvanlardan ayrı bir yerde 21 gün karantinada tutulduktan sonra hastalık görülmediği takdirde diğer hayvanların yanına alınmalıdır. İşletmeye gelecek yem ve taşıma araçlarının hastalık bulunan işletmelerle teması olmamalıdır. Şap hastalığına karşı yürütülen aşılama kampanyası dönemlerinde gebe hayvanları dahil tüm hayvanlarını mutlaka aşılatmalıdırlar."

RAMAZAN KOÇ / TARIMDAN HABER