Son yıllarda çevre bilincinin artmasıyla birlikte süs bitkileri sektörü de artık gıda kadar önemli bir hal aldı. Ancak sektörün rakip ülkelere göre oldukça genç olması, Türkiye'yi ithalatçı bir konuma sürüklüyor. Süs bitkilerinde 2014 yılında 93 milyon dolarlık ithalat yapılırken, en fazla ithalat ise saksılı iç mekan süs bitkileri, ağaçlar, fide ve fidanların yer aldığı canlı bitkiler faslında gerçekleşti. Bu kalemdeki ithalat artışı ise şehirlerdeki çevre ve peyzaj çalışmalarından kaynaklandı. Belediyeler de ithalatta en fazla büyük ağaçları tercih ediyor.
SEKTÖRÜN ÜRETİM ALANLARI PARÇALI KÜÇÜK ARAZİLERDEN OLUŞUYOR
Ziraat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan 'Süs Bitkileri Sektör Raporunda', sektörün sorunlarına dikkat çekildi. Sektörde üretim alanlarının parçalı küçük arazilerden oluştuğu ve bunun sektörün büyümesinin önünde büyük bir engel oluşturduğu belirtilen raporda, kamu elindeki kullanılmayan arazilerin uzun dönem kiralamalarla üreticilere tahsis edilmesinin önemine dikkat çekildi.
MİLYONLARCA DOLAR AVRUPALI ÜRETİCİYE AKTARILIYOR
Diğer yandan, sektördeki ithalat rakamlarına da vurgu yapılan raporda, belediyelerin yurt dışından ithal ettikleri büyük ağaçlar eleştirildi. "İklim kuşağı yönünden her bölgeye uygun bitki yetiştirebilecek durumdayken milyonlarca doların Avrupa üreticisine aktarılmasının çok da doğru olmadığı kanaatindeyiz" denilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Türkiye`de özellikle dış mekan süs bitkisi üretimi her yıl artmakla birlikte, yurt içi talebi karşılamakta bazı problemler yaşanmaktadır. 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 37'lik bir artışla 92,5 Milyon dolar olan ithalat yerel seçimlere hazırlık aşamasında belediyelerin kullandığı ithal ağaçlardan kaynaklanmaktadır.
KÜÇÜK FİDANLAR TERCİH EDİLMELİ
İthalatta üretim materyali dışında (fide, fidan) dışında özellikle sektörün en büyük alıcısı konumunda olan belediyelerin tercih ettiği büyük ağaçlardır. Yurt içinde bu ağaçların yetiştirilmesi elbette mümkündür. Ancak tercih edilen bu ağaçların yetişmesi üretimde en az 10 yıl sermaye dayanma gücü istemektedir. Sektöre hiçbir destek olmadığı düşünüldüğünde, belediyelerinde görselliği ön planda tutarak daha küçük fidanlardan yana tercihlerini kullanmadıkları sürece, büyüyen ve gelişen şehirlerde ithal ağaçları görmek mümkün olacak.