Varlık Fonu’na devredilen TÜRKŞEKER’in hangi bakanlığa bağlanacağı belli olmadığı için Yönetim Kurulu oluşturulamamıştı. Yönetim Kurulu oluşturulamadığı için de şeker fiyatlarına zam yapılamıyordu. Şekere zam yapılmadığı için de artan maliyetlerden dolayı fabrikalar şeker satışlarını durdurma noktasına getirmişti. TÜRKŞEKER’in Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanmasıyla birlikte önümüzdeki süreçte şirket Yönetim Kurulu oluşturularak, şeker fiyatları da yeniden belirlenebilecek.
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, şeker fabrikalarının bağlı bulunduğu TÜRKŞEKER, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlandı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki TÜRKŞEKER’in Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanması ne anlama geliyor? TÜRKŞEKER’in bundan sonraki süreçteki faaliyetleri nasıl bir şekil alacak?
3 AYDIR SANAYİ BAKANLIĞI İLE TARIM BAKANLIĞI ARASINDA GİDİP GELİYORDU!
2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile TÜRKŞEKER’in bünyesindeki 10 şeker fabrikası özelleştirilirken, geriye kalan 15 şeker fabrikası ile makine fabrikaları ise özelleştirme kapsamından çıkarılarak, Varlık Fonuna devredilmişti. TÜRKŞEKER’in Varlık Fonuna devriyle birlikte hangi Bakanlıkla ilişkilendirileceği ise tartışma konusu olmuştu. Daha öncesinde şeker üretimi ve fabrikalardan dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı iken, son dönemde bünyesinde kurulan TÜRKŞEKER TARIM A.Ş’den dolayı hububat ürünleriyle gündeme gelmesinden dolayı Tarım Bakanlığı ile de ilişkilendirilmeye başlanmıştı.
SANAYİ BAKANLIĞI YÜKSEK BORÇTAN DOLAYI SICAK BAKMIYORDU
TÜRKŞEKER’in Varlık Fonuna devriyle birlikte yaklaşık 3 aydır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına mı yoksa Tarım ve Orman Bakanlığına mı bağlanmasıyla ilgili bir git gel yaşandı. TÜRKŞEKER’in içinde bulunduğu yüksek borçtan dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafı kendisine bağlanmasına pek taraftar olmazken, Tarım ve Orman Bakanlığı da bu yeni durumla ilgili kararsız kalmıştı.
CUMHURBAŞKANI TARIM BAKANLIĞINA BAĞLANMASINDAN YANA TARAF ALDI
Alınan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TÜRKŞEKER’in Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanmasına daha sıcak baktığı kaydedilirken, bugün Resmi Gazete’de kararın bu yönde yayımlanması da şaşırtmadı.
3 AYDIR YÖNETİM BOŞLUĞU YAŞANIYORDU
TÜRKŞEKER’in Varlık Fonu’na devriyle birlikte hangi Bakanlığa bağlanacağının belli olmamasından dolayı Yönetim Kurulu oluşturulamamış ve bundan dolayı büyük bir boşluk yaşanıyordu. TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu oluşturulamadığı için başta şeker satışları olmak üzere küspe, melas gibi satışlar da büyük bir sorun yaşanıyordu. Örneğin gündemdeki şeker zammı bile Yönetim Kurulu boşluğuna takılmıştı.
YÖNETİM KURULU OLUŞTURULAMADIĞI İÇİN ŞEKER FİYATLARINA ZAM YAPILAMIYORDU
Başta şeker pancarı alım fiyatı olmak üzere bütün girdiler artmasına rağmen TÜRKŞEKER, Yönetim Kurulu oluşturulamadığı için ürettiği şekere zam yapılamıyordu. Şekere yapılacak zam, şeker pancarı alım fiyatında olduğu gibi hükümet tarafından açıklanabilirdi ancak bunun marketlerde fahiş fiyat denetimlerinin yapıldığı bir dönemde yapılması büyük bir çelişki oluşturacağı için hükümet böyle bir adım atmadı. TÜRKŞEKER’in şeker fiyatlarına zam yapmaması fabrikaların piyasaya şeker satışlarını da durdurma noktasına getirdi.
TARIM BAKANI MEVCUT GENEL MÜDÜRLE ÇALIŞACAK MI?
TÜRKŞEKER’in Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanmasıyla birlikte bundan sonraki adımda Yönetim Kurulu da oluşturulacak. Yönetim Kurulu 5 üyeden oluşacak. 5 üyeden 4’ü Tarım ve Orman Bakanlığı, 1’i ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
GENEL MÜDÜR AYNI ZAMANDA YÖNETİM KURULU BAŞKANI OLACAK
TÜRKŞEKER’de daha öncesinde Yönetim Kurulu Başkanı ile Genel Müdür ayrı kişilerden oluşurken, yeni durumda TÜRKŞEKER Genel Müdürü aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanlığını da yapacak. Bundan dolayı Genel Müdürlüğe getirilecek yöneticinin kim olacağı büyük önem taşıyor.
ŞAİBELİ SATIŞLAR ÖDÜLLLENDİRİLECEK Mİ?
TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan ismi son dönemde şaibeli satışlar ve yapılan peşkeşle gündeme gelirken, oluşturulacak yeni yönetim kurulunda görev verilip verilmeyeceği ise merak ediliyor. Alkan’a kurumu zarara uğratan arpa buğdaydaki şaibeli satış ile nohut peşkeşinin hesabı sorulmazken, oluşturulacak yönetim kurulunda da görev verilmesi durumunda hesap sormak bir tarafa ödüllendirilmiş olacak.