Kemal Derviş döneminde çıkarılan ve IMF yasaları olarak tabir edilen düzenlemeler içinde yer alan 4634 Sayılı Şeker Kanunu uyarınca kurulan Şeker Kurumu bünyesinde oluşturulan Şeker Kurulu, Temmuz ayından bu yana başkan ve üyeleri olmadığı için fonksiyonlarını yerine getiremiyor.
Temel işlevlerini yurtiçindeki arzı kota aracılığıyla yöneterek yerine getiren Şeker Kurulu, tespit ettiği kotaları dağıtması yanı sıra bunların transferine ilişkin de kararlar alıyordu. Kota sistemine uymayanlar hakkında idari para cezası da düzenleyen Kurul'un sektörün dış ticaretini düzenleme yetkisi de bulunuyor.
Ancak Şeker Kurulu'nun uzun süredir oluşmaması, şeker ve buna bağlı olarak şeker sanayinde ciddi olumsuzluklara yol açıyor.
KOTALAR BELİRLENEMİYOR!
Bunların en önemlisi, şeker fabrikalarının 2017-2018 yılına ilişkin kotalarının belirlenememesinin olduğu ifade ediliyor. Normal şartlar altında şeker fabrikaları, kendilerine verilen kota doğrultusunda pancar üreticileriyle sözleşme imzalayarak pancar ekimini sağlıyorlar.
Şeker Kurulu'nun bir diğer önemli fonksiyonu ise Nişasta Bazlı Şeker kotalarının belirlenmesi yanı sıra bu kotanın takibinin yapılması. Mevcut mevzuat uyarınca, Nişasta Bazlı Şeker, pancardan üretilen şekerin yüzde 10'u kadar üretilebiliyor. Bakanlar Kurulu ise bu oranı yüzde 50 oranında arttırabiliyor veya azaltabiliyor.
NİŞASTA BAZLI ŞEKERLERDE KONTROL SORUNU YAŞANIYOR!
Nişasta Bazlı Şeker üreticileri, bu belirlenen kotalar doğrultusunda üretim yaparken, şeker sanayicileri de izin verilen miktarda hammadde olarak bu ürünleri kullanıyor. Ancak Kurul'un bulunmaması, bu yöndeki üretim ve stok takibinin de yapılmaması anlamına geldiği için, piyasada kontrol sorunu da doğduğu kaydediliyor.
Aynı zamanda, bu ürünleri kullanarak üretim yapmak üzere yatırım yapan sanayiciler de yine Kurul onayı olmadığı için faaliyete geçemiyor.
SANAYİ BAKANLIĞI'NA BAĞLANABİLİR
Öte yandan DÜNYA'ya bilgi veren kaynaklar, ekonomi yönetiminin Şeker Kurumu ve dolayısıyla Şeker Kurulu'nun kurumsal geleceğiyle ilgili farklı bir alternatif üzerinde de durduğunu öne sürdüler. Buna göre Şeker Kurumu kapatılarak, bunun görevleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bir genel müdürlük aracılığıyla yerine getirilebileceği belirtiliyor.
1 Başkan ve 6 üyeden oluşan Şeker Kurulu'nda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan temsilciler yanı sıra PANKOBİRLİK, en büyük şeker fabrikasından bir temsilci ile Nişasta Bazlı Şeker üreticilerinden bir temsilci yer alıyor.
Kaynak: Hüseyin Gökçe / Dünya