ÖZEL HABER
Şeker Kurumu'nun kapatılmasının, şeker sektöründe birçok sorunu beraberinde getireceğine dikkat çeken Gaytancıoğlu, şunları kaydetti: “Şeker pancarı, Nişasta Bazlı Şeker firmalarına karşı adeta savunmasız bırakılacaktır.
Şeker Kurumu tarafından yapılan bazı denetimlerde, Nişasta Bazlı Şeker sektörünün bazı firmalarında, kayıt dışı faaliyetlerin tespit edilmiş ve gerekli cezai müeyyideler uygulanmıştır. Şeker Kurumunun kapatılması ile kurumun varlığında dahi gayri kanuni uygulamalara girmekten imtina etmeyen Nişasta Bazlı Şeker firmaları, Kurumun ortadan kalkması ile kotalarının üzerinde satış imkânı bularak pazar paylarını artırabilecek ve sektöre kota temin etmeden kota harici pazar payı temin eder hale geleceklerdir"
Gaytancıoğlu, soru önergesinde Bakan Çelik'ten şu soruların cevaplandırılmasını istedi:
NASIL BİR ENGEL TEŞKİL EDİYOR?
Basında yer alan açıklamanızda 'Şeker Kurumu'nu kapatıyoruz. Biz havza modeli ile hangi havza da hangi ürün daha verimli ise bunu destekleyelim diyoruz. Şeker pancarı ekim kotasını başka bir kurum belirleyecek. Böyle şey olur mu? Havza modelinin ruhuna aykırı. Doğru değil. Üretim konusunda bizim karar vermemiz doğru olanı' ifadelerini kullandığınız yer aldı.
Şeker Kurumu'nun varlığı, havza bazlı destekleme modelinde şeker pancarının desteklenmesine nasıl bir bir engel teşkil etmemektedir?
NBŞ FİRMALARININ KORUNMUŞ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Kurul izni olmadan, kota almadan gayri kanuni olarak kurulmakta olan ve halen Kurum denetim birimlerinin takibinde olan Nişasta Bazlı Şeker Fabrikalarının, Kurumun dağıtılması veya yeni bir yapılanmaya gidilmesi sonucunda denetim takibatı sonuçsuz kalacağını ve bir anlamda bu firmaların korunmuş olacağını düşünmüyor musunuz?
ŞEKER PANCARININ SAVUNMASIZ KALACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Şeker Kurumunun, Nişasta Bazlı Şeker firmalarına karşı şeker pancarını korumakta idi. Bu kurumun kaldırılması ile şeker pancarının Nişasta Bazlı Şeker Frimalarına karşı savunmasız kalacağını düşünmüyor musunuz?