Çiftçiler için gereklidir
Şekerpancarı kendisinden sonra ekilen hububatta yüzde 20 verim artışı sağlayan, baş ve yapraklarının toprakta bırakılması halinde dekara 5 kg saf fosfor ve 15 kg saf potasyuma eşdeğer bitki besin maddesi temin eden bir bitkidir.
Çiftçi, bir dekar şekerpancarından elde ettiği geliri dört beş dekar buğday ekerek ancak elde edebiliyor. Pancar olmasaydı, çiftçi, çapalamayı, su vermeyi, gübre kullanımını benimsemesi, sulu ziraatı bilmesi mümkün olmazdı.
İstihdam için gereklidir
Şekerpancarı tarımı buğdaya göre 18 kat, ayçiçeğine göre 4.4 kat daha fazla istihdam sağlıyor.
Hayvancılık için gereklidir
Şekerpancarının yan ürünleri olan baş ve yaprakları, küspesi, melası en ucuz kaba yem olarak değerlendirilir. Bir dekar şekerpancarı yan ürünlerinin içerdiği hayvansal besin değeri 500 kg arpaya eş değerdir. Başka bir deyişle; bir dönüm şekerpancarı yetiştirirken, aynı anda hayvanlarımız için yaklaşık iki dönüm de arpa yetiştirmiş gibi ek değer üretiriz.
İnsan sağlığı için gereklidir
Nişasta bazlı şekerler mısırdan yapılıyor. Nişasta bazlı şekerlerin sağlık için risk oluşturduğu kaygısı yaygındır. Bizim şekerpancarı ile yaptığımız şekerlerimizin en azından sağlıklı olduğunu biliyoruz. Bu anlamada gönül rahatlığımız var.
Ekoloji için gereklidir
Şekerpancarı eş alandaki çam ormanına oranla üç kat daha fazla oksijen sağlar. Yani 1 dekar şekerpancarının havaya verdiği oksijen miktarı 6 kişinin bir yıllık ihtiyacını karşılar.
Taşıma sektörü için gereklidir
Yılda yaklaşık 20 milyon tonluk taşıma hacmi yaratan bir bitkidir. Şeker kanunu öncesi Türkşeker'in yıllık taşıma sektörüne sağladığı yük miktarı 15 milyon ton, yaptığı ödeme ise 57 trilyon liradır.
Alkol ve maya üretimi için gereklidir
Alkol imalatında kullanılan etil alkol şekerpancarı melasından elde edilir. Melas aynı zamanda maya sanayisinin ana hammaddesidir. Şeker Kanunu çıkarılmadan önce melastan üretilen mayalar 80 ülkeye ihraç edilmekte, döviz kazandırmaktaydı.
Makine imalatı için gereklidir
Şeker sanayi için komple (anahtar teslimi) şeker fabrikası, petrokimya sanayi için basınçlı kaplar, çimento sanayi için rotary fırınlar, farin ve kömür değirmenleri, tüm sanayi kolları için yüksek basınçlı buhar kazanları üretiyor. Kotaların serbest bırakılması halinde makine imalatı ünitesi zarar görecektir.
Kaynak: Abdullah Aysu / bianet.org