Avrupa'da şeker kotalarının kaldırılmasının pancar çiftçisine faturası ağır oldu. Pancar çiftçisi 1 yılda 1.8 milyar dolar gelir kaybı yaşarken, pancar üretimi tehlikeye girdi. Türkiye'de de nişasta bazlı şeker lobisi şeker sektöründe hakimiyetlerini artırmak için kotaların kaldırılmasını istiyor.
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye'de pancar üreticisine yanlış özelleştirmeler, Avrupa'daki pancar üreticisine de kaldırılan şeker kotaları büyük darbe vurdu. Özelleştirmelerin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen Türkiye'de pancar çiftçisi şimdiden mağdur olurken, Avrupa'daki pancar üreticisi de geçen yıl kaldırılan şeker kotalarından dolayı ciddi bir gelir kaybı yaşadı. Yaşanan gelir kaybından dolayı çiftçinin pancar üretiminden çekilmemesi için Avrupa hemen arayış içine girerken, Türkiye'de ise yanlış özelleştirme politikalarında ısrar ediliyor.
Yapılan yanlış özelleştirmelerden dolayı Çorum'daki pancar üreticileri haklarını aramak için yollara çıkarken, Elbistan'daki çiftçi de çektiği video ile sesini yetkililere duyurmaya çalıştı. Türkiye'de pancar üreticisi yanlış özelleştirmelerin bedelini öderken, Avrupa'daki pancar üreticilerinin de geçtiğimiz yıl şeker kotalarının kaldırılmasından dolayı ağır bir bedel ödediği ortaya çıktı. Şeker kotalarının kaldırılmasından dolayı Avrupa'da pancar üretimi yüzde 24 artmasına rağmen çiftçinin geliri, bugüne kadar görülmemiş bir şekilde düştü. Şeker fiyatlarının çok düşmesinden dolayı düne kadar Avrupalı çiftçi için en popüler ürün olan şeker pancarı, kotaların kaldırılmasıyla birlikte istenmeyen ürün haline geldi. Fiyatların aşırı derecede düşmesinden dolayı pancar üreticisi, 1.8 milyar dolar gelir kaybı yaşadı.
Gelir kaybından dolayı Avrupa'da pancar üretimi tehlikeye girerken, Almanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere, çiftçinin pancar üretiminden çekilmemesi için üretimi yeniden cazip hale getirecek. Pancar üretiminde, şeker kotasının uygulandığı üretim miktarlarına geri dönülecek.
LONDRA'DAKİ ŞEKER ZİRVESİNE KOTA DAMGASINI VURDU
Dünyanın önde gelen pancar, kamış, nişasta bazlı şeker üreticilerini bir araya getiren Dünya Şeker Zirvesi'ne Avrupa'da kaldırılan “kota" damgasını vurdu. Zirvede geçen yıl kotaları kaldıran Avrupa ülkelerinde şeker pancarı çiftçisinin 1.8 milyar dolar zarar ettiğine dikkat çekildi. Bu politikanın devam etmesi halinde Avrupa'da pancar üretiminin büyük tehlikeye gireceğine işaret edildi.
BAKAN YARDIMCISI VE PANKOBİRLİK KATILDI
Uluslar arası Şeker Örgütü (ISO) tarafından düzenlenen zirveye aralarında Amerika, Brezilya, AB ülkeleri, Hindistan, Meksika, Rusya, Türkiye'nin yer aldığı şeker üreticisi 59 ülkenin temsilcisi katıldı. Türkiye zirveye aralarında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hadi Tunç, Pankobirlik Genel Müdürü Taşpınar'ın da yer aldığı heyetle katıldı.
ŞEKER ZİRVESİNİN SONUÇLARINI İYİ OKUMALIYIZ
Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar, ISO toplantısının sonuçlarını değerlendirdi. Avrupa'da geçen yıl kaldırılan şeker kotalarının sonuçlarının Türkiye açısından çok iyi okunması gerektiğini belirten Taşpınar, “Zirvede Avrupalı çiftçiler ve fabrika yöneticileri daha üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kotaların kaldırılmasını tartışmaya başladı. Kotaların kaldırılması, pancar üretimini artırmış ancak çiftçi için pancar cazibesini kaybetmiş. Bunun için üretimi düşürerek pancarı yeniden cazip hale getirmek istiyorlar. Oysa ülkemizde nişasta bazlı üreticiler kotaların kalkması gerektiğini sık sık dile getiriyor. Ancak Avrupa bunun sonuçlarını acı şekilde gördü şimdi çıkış yolu arıyor. Türkiye'nin bu deneyimden gerekli dersleri çıkarması gerekiyor" dedi.
TÜRKİYE'DE DE KOTALARIN KALDIRILMASI İSTENİYOR
Bilindiği üzere nişasta bazlı şeker lobisinin Türkiye'de şeker sektörüyle ilgili ısrarla talep ettiği iki konu var. Bunlardan birinci fabrikaların özelleştirilmesi ikincisi de şeker kotalarının kaldırılması. Fabrikaların özelleştirilmesiyle ilgili talepleri gerçekleşirken, şimdi de şeker kotalarının kaldırılmasını bekliyorlar. Ancak özelleştirmeler tam anlamıyla tamamlanmadığı için 'ortalığı pek karıştırmamak adına' şeker kotaları konusundaki taleplerini pek gündeme getirmiyorlar.
Kalan fabrikaların da özelleştirilmesiyle birlikte şeker sektöründe bir numaralı gündem maddesi şeker kotaları olacak. Şeker kotalarının kaldırılması pancar üretimini artıracak gibi görünse de asıl nişasta bazlı şeker üreticilerinin pazarını büyütecek. Yanlış özelleştirmelerden dolayı zaten çiftçinin pancar üretiminden çekilmesi gündeme geleceği için bir de kotaların kaldırılması, nişasta bazlı şeker üreticilerinin şeker piyasasındaki hakimiyetini artıracak. Kotaların kaldırılması Avrupa'da bile pancar üretimini tartışmalı hale getirirken, Türkiye'de bunun faturası çok daha ağır olacak.
TARIMDANHABER