Glikozun kota kapsamı dışına çıkarılması demek, nişasta bazlı şekerlerin dolaylı yoldan kotasız üretim yapması anlamına geliyor. İşte bundan dolayı Cargill başta olmak üzere Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD)'ün hükümetin NBŞ kotasını yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürmesi yönündeki kararına sessiz kaldığı kaydediliyor.
Şeker Kanunu'nda glikoz ile ilgiyi yapılacak düzenlemenin, kamuoyunda oluşacak tepkilerden dolayı şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerinin tehlikeye girmesinden ve ihalelere teklif verecek firmaların çekimser kalacağından endişe duyulduğu için sonraya bırakıldığı kaydediliyor.
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, hükümetin NBŞ kotalarının düşürülmesinin ardından ABD merkezli NBŞ firmalarına büyük bir kıyağa hazırlandığı ortaya çıktı. Nişasta Bazlı Şekerlerin kotası yüzde 5'e düşürülürken, glikoz ise kota kapsamından çıkarılacak. Ancak Şeker Kanunu'nda yapılacak bu düzenleme kamuoyu tepkisinden çekinildiği için şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonrasına bırakıldı.
YÜZDE 5'E DÜŞÜRÜLMESİNİN BİR ANLAMI KALMAYACAK
Glikozun kota kapsamı dışına çıkarılması, nişasta bazlı şekerlerin dolaylı yoldan kotasız üretim yapmasına neden olacak. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle birlikte, pancar bloğu da tamamen bozulacağı için şeker piyasası tamamen 2 Amerikan firmasının eline geçecek.
YENİ BİR HESAP ORTAYA ÇIKTI
Son 15 yıldır ülkenin ihtiyacı olmadığı halde nişasta bazlı şekerlerin kotasını artıran AKP Hükümeti, şeker fabrikalarının satılacağı bir dönemde ani bir kararla nişasta bazlı şekerlerin kotasını yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürdü. Halkın sağlıklı şeker tüketimi ve şeker pancarı üretimi için önemli bir adım olan kota kararına vatandaş fazla sevinemeden yeni bir hesap ortaya çıktı.
HÜKEMET GLİKOZ KIYAĞINI YENİDEN GÜNDEMİNE ALDI
Hükümet, 1.5 yıl önce Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı ile yapmak istediği ancak kamuoyundaki tepkiden dolayı geri adım atmak zorunda kaldığı glikozun kota kapsamı dışına çıkarılması konusunu yeniden gündemine aldı. Ancak şeker fabrikalarının satışından önce bu konunun gündeme gelmesi yine kamuoyu tepkisinden dolayı şeker fabrikalarının satışını zora sokacağı için ilgili kanunda yapılacak değişiklik fabrikaların satış sonrasına bırakıldı.
Özelleştirme İdaresi'nin satışa çıkardığı 14 şeker fabrikasının özelleştirme ihalesinin ardından Şeker Kanunu'nda yapılacak bir düzenleme ile glikoz, şeker tanımı içinden çıkarılarak kotaya tabi olmadan üretilebilecek.
FRUKTOZ ŞURUPLARI GLİKOZ ŞURUBU OLARAK SATILIYOR
Glikozun kota kapsamına çıkarılması, içinde fruktoz bulunan glikozlarda glikoz şurubu olarak piyasada satıldığı için, pancar şekerinin muadili olan fruktoz da dolaylı yoldan kotasız üretilebilecek. Şeker Kanunu'nda ilgili değişikliğin yapılmasıyla birlikte Amerikan firmaları Cargill ve Amylum, şeker piyasasındaki hakimiyetleri artacak.
SATIŞ SONRASINDA CARGİLL İÇİN PANCAR BLOĞU PARÇALANACAK
Satışa çıkarılan 14 şeker fabrikasının 8,9 tanesinin özel sektörde üretimine devam etmesi mümkün görünmezken, bu özelleştirmeden üretim bütünlüğü bozulacağı için TÜRKŞEKER'in satışa çıkarmadığı 11 şeker fabrikası da büyük darbe yiyecek. Alelacele yapılan özelleştirmelerden dolayı şeker piyasasında 'pancar bloğu' bozulacağı için şeker piyasası iki Amerikan firması olan Cargill ve Amylum'un eline geçecek.
SESSİZLİKLERİNİN NEDENİ BELLİ OLDU
Yüzde 10 NBŞ kotasını yeterli görmeyerek her yıl kota artışı talebinde bulunan NBŞ lobisinin, kotaların yüzde 5'e düşürülmesine hiçbir şekilde tepki göstermemeleri de glikozun kota kapsamına çıkarılacağı yönündeki çalışmaları teyit ediyor. Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD), Cargill ve Adana Çiftçiler Birliği, her yıl sözde glikoz açığı bulunduğunu iddia ederek, deyim yerinde ise ortalığı ayağa kaldırıyorlardı. Ancak bugüne yüzde 10 kotayı yeterli görmeyerek kota artışı talebinde bulunan NBŞ lobisinin, kotanın yüzde 5'e düşürülmesine ise hiçbir şekilde açıklama dahi yapmamaları dikkat çekmişti.
MİLLİ GAZETE'NİN ETKİN YAYINLARINDAN DOLAYI GERİ ADIM ATMIŞLARDI!
Bundan 1.5 yıl önce Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı'nda glikozun şeker tanımından çıkarılarak kota kapsamı dışına alınması öngörülmüştü. Ancak Cargill başta olmak üzere NBŞ lobisine büyük bir kıyak anlamına gelecek olan bu değişiklik Milli Gazete'nin etkin yayınları sayesinde kamuoyunda oluşan tepkiden dolayı geri çekilmek zorunda kalınmıştı.
GLİKOZ KIYAĞI YÜZDE 5 KARARI İLE ÇELİŞİYOR!
Hükümetin glikozu kota kapsamı dışına çıkarılması yönünde bir çalışma başlatması, NBŞ kotasının yüzde 5'e düşürülmesi kararı ile büyük çelişki oluşturuyor. Sözde NBŞ kotası, halkın sağlığı ve pancar üretimini artırmak için düşürüldüğü iddia edilirken, glikozun kota kapsamı dışına çıkarılmasıyla birlikte NBŞ firmalarına bugüne kadar görülmemiş büyük bir ayrıcalık sağlanmış olacak.
NBŞ KOTASI FABRİKALARIN SATIŞINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN Mİ İNDİRİLDİ?
Diğer yandan glikozun kota kapsamı dışına çıkarılması yönündeki çalışma, NBŞ kotasının yüzde 5'e düşürülmesinin şeker fabrikalarının satışına karşı kamuoyunda oluşan tepkiyi düşürmek için alındığı yönündeki iddiaları da kuvvetlendiriyor.
TARIMDANHABER