Şeker-İş Sendikasının Şube Başkanları toplantısı, Ankara'da sendika genel merkezinde yapıldı. Bor Şeker Fabrikası'nda yaşanan usulsüz devir ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak konuşmasına başlayan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, durumu yargıya taşıdıklarını belirtti. Gök, “Açıkça hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olan bu işlem nedeniyle 4046 sayılı kanun ihlal edilmiş ve bu durum sendikamız tarafından yargıya taşınmıştır” dedi.
USULSÜZLÜĞE ONAY VERDİ
Özelleştirme İdaresi'nin (ÖİB)bu tür bir işleme onay vererek görevini kötüye kullandığına da dikkat çeken Gök, “Yapılan; kamu adına, kamu yararına kullanılması gereken yetkinin, birkaç kişi lehine ve usulsüz bir şekilde kullanılarak, birilerine maddi çıkar sağlanmasıdır. Sadece Bor'da değil, halen devredilmeyen 4 fabrikada da, alıcıların teminatlarının irat kaydedilmesi ile ihalelerin iptal edilmesi gerekirken, usulsüz bir şekilde süre uzatım kararları verilerek kamuoyunun yanıltılması ve kamu zararına neden olunması soruşturulması gereken bir durumdur” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİ CANINDAN BEZDİ
Hiçbir çalışma yapılmadan şeker fabrikaları özelleştirmelerinin asıl olumsuz sonucunun bir sonraki kampanya döneminde yaşanacağının altını çizen Gök, bu süreçte yapılan uygulamaların üreticiyi canından bezdirdiğini ifade etti. Gök, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bu süreç 2019 yılında şeker pancarı üretiminde ciddi bir düşüş meydana getirecektir. Özelleştirme İdaresi ve özelleştirme savunucuları, ne yazıktır ki Türkiye aleyhine olan bu süreci umursamamaktadır. Nitekim bir yandan özelleştirme yapılırken, diğer yandan gümrüksüz bir şekilde Bosna'dan NBŞ ithalatının önünün açılması, şeker kategorisinde değerlendirilmeyerek ithalatı yıldan yıla katlanarak artan tatlandırıcı ticaretinin teşviki, ülke şeker sektörü geleceğinin karanlık olduğunu göstermektedir.”
TARIMDANHABER