Konya’nın Seydişehir ilçesine bağlı Kumluca Mahallesi Suğla Ovasında "Bağra Karpuzu" hasadında başlandı. Belediye Başkanı Mehmet Tutal, tarlada hasat yapan üreticilerle birlikte yurt içi ve dışına ihraç edilen karpuzların kamyona yüklenmesine yardım etti. Başkan Tutal, bölgede üretilen karpuzun yaklaşık yüzde 50'sinin dış pazarda alıcı bulduğunu kaydetti.

Suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasının amacı nedir? Suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasının amacı nedir?

Seydişehir’de yetiştirilen ve iç pazarda yer alan "Bağra Karpuzu"nun yurtiçinin yanı sıra yurt dışında Almanya, Hollanda, Danimarka, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Gürcistan gibi ülkelere de ihraç edildiği belirtildi.

Suğla arazisinin Türkiye’nin en verimli arazilerinden biri olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal, “Yüzyıllar öncesinde Seydişehir’de leblebi imalatı için suğla arazisine nohut ekilmekte idi. Son 15 yıldır bu arazilere artık farklı ürünler ekilmeye başladı. Bunların başında ise, Bağra Karpuzu geliyor. Konya havalisinde Kumluca (Bağra) karpuzu isim yaptı. 2022 yılı içerisinde 3 Bin 250 dekarlık bir alan içerisinde 16 bin tonun üzerinde karpuz üretimi yapıldı. Buradan Urfa, Diyarbakır ve çeşitli iller olmak üzere yaz döneminde karpuz gönderiliyor. Bağra Karpuzu kendine özgü aroması ile iç pazar ve dış pazarda oldukça yoğun talep görüyor” dedi.

SEYDİŞEHİR KARPUZU İÇİN COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSU YAPILDI

Karpuz üretiminin Seydişehir’de daha da artması için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Tutal, “Seydişehir Karpuzu adı altında ilçemizde üretilen karpuzların coğrafi işaret alması için çalışmalarımızı tamamladık ve başvurumuzu yaptık. Aynı zamanda çiftçilerimizin daha fazla üretim yapabilmesi için sulama noktasında, fide desteği gibi desteklerimizi vatandaşlarımıza vermeye devam edeceğiz. Üreticilerimizin her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı.

Başkan Tutal, Urfa’dan Seydişehir’e gelerek Kumluca Mahallesi'nden karpuz alan alıcılarla pazarlık ederek karpuz hasadına yardım etti.