Yeni destekleme modelinde tarımsal destek ödemeleri ne zaman ve nasıl yapılacak? Tarım Bakanlığı, 2025 yılı üretimleri için uygulanacak yeni destekleme modelinde destek ödemelerinin hangi aylarda yapılacağını açıkladı.
Tarım politikaları uzmanı Ergin Kahveci, Türkiye’nin gümrükten geri dönen yaş meyve sebzede lider ülke olduğunu belirterek, sınır reddi alan ürünlerin iç piyasada tüketilmediğini de söyleyemeyeceğinin altını çizdi. Kahveci, Tarım Bakanlığının sınır reddi bildirimi yapılan ürünlerin ne olduğuna dair şeffaf bir açıklama yapması gerektiğini kaydetti.
Buğday, arpa üreticisi çiftçileri yakından ilgilendiren 2024 üretim yılı hububat baklagil ve dane mısır desteği icmalleri yarın askından indiriliyor. İcmaller askıdan indirilmeden önce mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.
Hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi desteğine yönelik icmaller yayınlanmaya devam ediliyor. Karaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, hububat fark ödemesi 2024 ile ilgili önemli bir duyuru yayınladı.
Tuz çalısı bitkisi son yıllarda hem hayvanların beslenmesinde hem de erozyonun engellenmesinde yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Erzincan’da deneme projesinden başarılı sonuçlar alınmasıyla birlikte 1000 dekarlık alanda 100 bin adet tuz çalısı toprakla buluşturulacak.
Et fiyatlarını yakından ilgilendiren canlı hayvan fiyatları bu hafta geriledi. 3-6 aylık buzağı fiyatlarında kısmi bir düşüş olurken, damızlık düve ve besilik erkek dana fiyatları ortalama bin lira düştü.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni destekleme modelini hayata geçirirken, üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destekler verilecek. Pekâlâ, planlama kapsamında olmayan ürünlere örneğin şeker pancarına hangi destekler verilecek? Çiftçi bu sorunun cevabını araştırıyor.
Tarım Bakanlığının, 2025 yılında yapacağı 520 bin baş sığır ithalatında besiciler işletme kapasitesine göre ithal sığır talabinde bulunabilecekler. Küçük üretici en fazla 40 baş, büyük üretici ise en fazla 2500 baş ithal sığır talep edebilecek.
Artan maliyetler karşısında üreticinin çiğ süt fiyatlarının yeniden belirlenmesine yönelik belirsizlik devam ederken, sanayici mevcut fiyatları daha da aşağıya düşürmek için üreticiye baskı yapmaya devam ediyor. Yılsonu yaklaşırken sanayici bütün sözleşmelerini gözden geçirirken, 2025 yılı sözleşmeleri için üreticiyi 1 lira ile tehdit ediyor.
Ticaret Borsalarında hububat fiyatları stabil bir seyir izliyor. Ekmeklik buğday 11 bin lira, makarnalık buğday fiyatları 12 bin lira, arpa fiyatları 8 bin 300 lira, mısır fiyatları 8 bin 400 lira, yulaf fiyatları 7 bin 600 lira ve çavdar fiyatları da 8 bin 700 lira bandında işlem görken, geçtiğimiz hafta ekmeklik buğday düştü, makarnalık buğday fiyatı biraz yükseldi. Arpa ve mısır fiyatlarında da bir kısım düşüşler görüldü. İşte ticaret borsaları güncel hububat fiyatları…