Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği eski başkanı Osman Türkman, sosyal medya hesabı üzerinden çobanlık desteğinden yararlanma şartları ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Türkman, 30 bin liraya çıkarılan sürü yöneticisi yani çobanlık desteğinden kimlerin nasıl faydalanacağını detayları ile anlattı. 

İşte 30 bin lira sürü yöneticisi yani çobanlık desteğinin şartları…  

Bütçeden tarıma 2025 yılında 135 milyar lira destek ödenecek! Bütçeden tarıma 2025 yılında 135 milyar lira destek ödenecek!

30 BİN LİRA ÇOBANLIK DESTEĞİ İÇİN 3 ŞART BULUNUYOR!

Çobanlık desteğinin 3 şartı var.

Bir tanesi işletme olacak ve bu işletmede en az 100 tane anaç koyun veya keçi olacak.

İkinci şart sürü yöneticisi yani çobanlık sertifikasına sahip olunması gerekiyor.

Üçüncü şart ise içinde bulunduğunuz yani desteklemeye müracaat ettiğiniz yıl ara vermeden en az 5 ay çobanlık sigortasının yatırılması gerekiyor. 

İŞLETME ŞARTI NEDİR?
Birinci şartta işletmeniz olacak ve içinde 100 tane anaç koyun keçi olacak. Bu işletme şahsımıza ait olabilir, anne babamıza ait olabilir veya birinin yanında çalışıyorsanız bir işverene de ait olabilir. Bu işletme Bakanlık sistemine kayıtlı olması gerekiyor. Müracaat tarihi itibariyle de o işletmede en az 100 tane anaç koyun keçi olması lazım. 

Peki, köy sürülerini otlatan çobanlar desteklemeden faydalanabilir mi? 

Evet bunlarda desteklemeden faydalanabilir. Ama desteklerden faydalanabilmeleri için mevcut sürü en az iki işletmeye ait olması gerekiyor. Çünkü köy sürülerinde bir işletmede en fazla 99 hayvan bulunabiliyor. 

İkinci şartta, sürü yöneticisi sertifikası yani çobanlık sertifikası. Çobanlık sertifikası nereden alınır?

İl/İlçe tarım müdürlüklerine müracaat edilerek bunların vereceği kurslardan, koyun keçi yetiştiricileri birliklerine müracaat edilerek bunların vereceği kurslardan ve halk eğitim merkezlerine müracaat edilerek bunların vereceği kurslardan alınabilir. 

Üçüncü şart ise destek başvurusu yapılacağı dönem. 2023 yılı sürü yöneticisi desteğine başvuru yapılacaksa, 2023 yılı çobanlık sigortasının aralıksız 5 ay üst üste yatırılması gerekiyor. Desteğe müracaat esnasında da çobanlık sigortasının yatırıldığına dair gerekli evrakların sunulmalı.  

SÜRÜ YÖNETİCİSİ DESTEĞİNE BAŞVURULAR NE ZAMAN YAPILIYOR?

Başvurular genellikle Aralık ayının başında başlıyor. İl ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor.