Türkiye Tarımsal Süt Üreticiler Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "05/08/2021 tarihli Cumhuriyet Gazetesi “Bakanlıkta Dijital Skandal” sürmanşeti olarak verilen, Barış Pehlivan’ın 4. sayfadaki “Zengin Türkler yurt dışına kaçıyor” başlıklı köşe yazısında;
'Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurumların bilişim sistemlerinin merkeze taşınması için 2020’de karar alındı. Bu karar doğrultusunda geçen hafta Süt Üreticileri Birliği’nin sistemleri taşındı. Normal şartlarda uygulamadaki açıkları görmek için sızma testi yapılması lazımdı. Ama iddia o ki; o güvenlik testi yapılmadan sistem çalıştırıldı.
Sonra da kaçınılmaz sonuçla yüzleşildi.'
“…. İddia o ki, saldırganlar CryptoLocker adı verilen zararlı yazılımla bakanlığın tüm veri tabanını şifrelemiş durumda. Fidye istiyorlar ve böylesi saldırılarda ödeme yöntemi takibi zor olan Bitcoin aracılığıyla gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin ve Türksat’ın da devreye girdiği ileri sürülüyor.
Acı olan şu ki, kaybolan hazine değerindeki verilerin yedeği de elde yok.' denilmektedir.
Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı bir kurum veya kuruluş değildir. 5200 Sayılı Özel Kanun ile kurulan üretici birliğidir ve ayrı bir tüzel kişiliktir. TSÜMB olarak haberde 2020’de alındığı iddia edilen karar ile iddia edildiği gibi Süt Üreticileri Birliğinin sistemlerinin taşıma işlemi yapılmamıştır. Bu iddia tamamen gerçek dışıdır.
Mülkiyeti tarafımıza ait olan ve 3 yıl önce hizmete alınan yazılım programı, 2018 yılında Bakanlık ile aramızda akdedilen protokol ile Bakanlık serverlarına yüklenmiştir. Sayın Bakanlığımız ile yapılan ek protokoller ile; anlık süt verileri aktarımı ve çiftçi üyelerimizin yağ ve protein ölçümlerinin Türkiye genelinde dijital olarak takibini ve aktarımını sağlayacak sistem, protokolde belirlenen güvenlik önlemleri dikkate alınarak yapılmış ve hizmete sunulmuştur.
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde barındırdığımız sunucularımızda çalışan uygulamalarımıza erişim, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bize sağladığı güvenli protokol ( SSL ) üzerinden gerçekleşmektedir. Siber saldırı veya benzeri unsurlardaki zararlı yazılımlara karşı güvenlik ve koruma duvarı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın veri merkezi tarafından sağlanmaktadır. 2018 yılında yüklenmiş olan yazılım programımızın, Bakanlık’ta çalışan ve/veya faal olan hiçbir sistem ile entegrasyonu yoktur.
Cumhuriyet gazetesi haberi ve köşe yazısında yer alan gerçeğe aykırı iddialar ile kamuoyunda çiftçilerimiz, süt üreticilerimiz ve üyelerimiz nezdinde Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği sistemlerinden kaynaklanan bir mağduriyet, aksama, gecikme ve/veya sistem çökmesi yaşandığı şeklinde haksız ve gerçek dışı bir algı yaratılmaya çalışıldığı aşikardır.
İşbu haksız ,mesnetsiz iftira karşısında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, Cumhuriyet Gazetesi ve iftiranın muhatapları aleyhinde Manevi Tazminat Davaları açılmasına karar verilmiştir."