Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, 2018 yılının çok parlak geçmesini beklemediklerini, çünkü kışın halen kurak geçtiğini söyledi. Kuraklığın 2018'de gerek ot üretiminde, gerekse yem hammaddeleri üretiminde rekolte düşüklüğüne işaret ettiğini dile getiren Çallı, baharda yağışların artmasını ve bu sayede kuraklığı hafif şekilde atlatmayı umduklarını söyledi. Çallı, “Ancak şu anki görüntüye baktığımızda, ot ve yem hammaddesi üretiminde azalmanın ister istemez çiğ süt üretimine de etki edeceğini öngörebiliriz” diye konuştu.
İHRACATTA ÇİN UMUDU
Dünyanın en büyük gıda ithalatçılarından olan Çin'in hayvansal ürün ithalatının giderek arttığını belirten Çallı, Çin'in özellikle süttozu ve peynir altı suyu tozunda, dünyada en çok ithalat yapan ülke olduğunu söyledi. Çin'in bu özelliğiyle her zaman sektörün radarında olduğunu belirten Çallı, ihracat kapılarının açılmasının zor zamanlar yaşayan sektöre ilaç gibi geleceğini söyledi. Çallı, “Bugüne kadar çalışmalarımızı, Çin'e süt ürünleri ihracatımızın bir hayal olmadığına inanarak yürüttük. En son 2016 Nisan ayında, Türkiye'den Çin'e İhraç Edilecek Süt Ürünlerinin Veteriner ve Sağlık Şartları Konusunda Protokolün Onaylanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandı ancak Çin ile anlaşma henüz imzalanmadı. Çin tarafı ile diyalog içinde bu sürecin hızlandırılması ile bu yeni ihracat pazarının kapılarının aralanması, son dönemde zor günler yaşayan sektöre ilaç gibi gelecek” dedi.
SÜT ÜRÜNLERİ İHRACATI
Geçici TÜİK dış ticaret verilerine göre 2017 yılında 302,6 milyon dolar karşılığı 176,8 bin ton süt ve süt ürünü ihracatı yapıldığını dile getiren Çallı, “İhracat hacmi önceki yola göre yüzde 10,3 oranında artmış, buna karşın dolar bazında ihracat artışı yüzde 4,9'da kalmıştır. İhracatımızın en büyük kalemini oluşturan yağsız süt tozu ihracatı yüzde 28,1 gibi ciddi bir düşüş göstererek 60 milyon dolar düzeyine inmiş, buna karşın önemli ihracat kalemlerimizden peynir altı suyundaki yüzde 50,5 ile süt ve kremadaki yüzde 116,6'lık artış bu düşüşü kapatmaya yetmiştir. Tereyağı ihracatında ise yüzde 276,8'lik dikkate değer bir yükselme yaşandı” dedi.
Avrupa'da ise Türkiye'nin aksine 2017 Ocak-Ekim ayları arası yağsız süt tozu üretimi ve ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 14,3 ve yüzde 39 oranında artış gösterdiğini kaydeden Çallı, Avrupa'nın tereyağı ihracatının ise yüzde 17'lik bir düşüşe sahne olduğunu sözlerine ekledi.
BELİRLENEN ÇİĞ SÜT FİYATI RAFLARA ZAM OLARAK YANSIYACAK MI?
Çallı, şubat ayından geçerli olmak üzere belirlenen çiğ süt fiyatının, raflarda nihai ürün fiyatlarına diğer maliyet unsurları ile birlikte aynı oranda yansıyacağını söyledi.
Dünyanın önemli süt üreticilerinden AB, ABD ve Yeni Zelanda fiyatlarının 100 kg çiğ süt için 30-38 avro civarında seyrettiğini belirten Çallı, AB ve ABD'de fiyatların yükselme eğiliminde, Yeni Zelanda'da ise düşme eğiliminde olduğunu kaydetti.
TARIMDANHABER