Mart ayının ortasına gelinmesine rağmen Ulusal Süt Konseyi'nin ne zaman toplanacağına dair bir açıklama yapılmaması süt üreticisini tedirgin ediyor. Girdi maliyetlerinde ciddi artışlar olmasına rağmen Ulusal Süt Konseyi, Aralık ayında yaptığı toplantıda referans fiyatta hiçbir artışa gitmeyerek, 1.70 lirayı sabit tutmuştu. 1.70 lirada sabit tutulan referans fiyatın da 2019'un ilk üç ayı için geçerli olacağı kaydedilmişti. Ancak Mart ayının ortasına gelinmesine rağmen Ulusal Süt Konseyi'nin toplantısıyla ilgili hiçbir açıklamanın yapılmaması, 'süt üreticisi unutuldu mu?' eleştirilerine neden oldu.

SÜT FİYATLARINDA KRİZ GİDEREK BÜYÜYOR!

Süt fiyatları konusunda kriz giderek büyüyor. Uygulanan politikadan dolayı üretici mağdur edilirken, bu durumdan ülke hayvancılığı da büyük zarar görüyor. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında çiğ süt referans fiyatı 1.53 liradan 1.70 liraya çıkarılırken, soğutma ve nakliye bedelleri bu fiyattan hariç tutulmuştu. Ancak daha sonra soğutma ve nakliye bedellerinin de bu fiyatın içinde olduğu ortaya çıkmıştı. Referans fiyatın uygulama tarihiyle ilgili de üretici aleyhine farklı tartışmalar gündeme gelmişti.

DEVLET DESTEĞİ İLE SANAYİCİ KORUNDU

Yaşanan ekonomik dalgalanmadan dolayı girdi fiyatları aşırı derecede yükselince referans fiyatın güncellenmesi gündeme gelmiş ve Aralık ayında Ulusal Süt Konseyi yeniden toplanmıştı. Ancak bu toplantıdan da 2019'un Ocak, Şubat, Mart aylarına ait prim desteklerinin artırılması gerekçe gösterilerek referans fiyatta hiçbir artış yapılmamıştı. Referans fiyat artırılmayarak sanayici korunurken, üretici ise zararına üretim yapmaya mahkûm bırakılmıştı.

1 NİSAN'DA REFERANS FİYAT VE PRİM DESTEĞİNİN NE KADAR OLACAĞI BİLİNMİYOR!

Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticinin tepkisinin önüne geçmek için 2019'un ilk üç ayında ödenecek süt prim desteklerini 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarmıştı. Prim desteklerindeki bu artış, üreticinin lehine gibi görünse de seçim öncesi dönemi kapsamasından dolayı bu yüksek artış 'seçim yatırımı' eleştirilerine neden olurken, seçim sonrasında yapılacak prim desteklerinin miktarı konusunda da ciddi kaygıları gündeme getirdi.

ULUSAL SÜT KONSEYİ TEK BAŞINA FİYAT BELİRLEYEMİYOR

Diğer yandan süt fiyatlarının belirlenmesinde Ulusal Süt Konseyi tek başına belirleyici bir etkinliği kalmadı. Ulusal Süt Konseyi'nde belirlenen fiyat, Gıda Komitesi'nde görüş alınarak resmiyet kazanabiliyor. Gıda Komitesi'nin onay vermediği bir fiyat geçerli bir fiyat olmuyor. Süt fiyatlarında Gıda Komitesi şartının getirilmesi, Ulusal Süt Konseyi'nin varlığının sorgulanmasına neden olurken, bu yeni yapının da sanayiciye karşı üreticinin elinin daha da zayıfladığına dikkat çekiliyor.

TARIMDANHABER