Yeni Şafak gazetesinden Yasemin Asan'ın haberine göre Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım bilgi sistemini hazırladı. 32.5 milyon tarım arazisi sayısallaştı. Sisteme giren vatandaş arazi satın almak istediğinde o arazinin üzerine imar izni olup olmadığını, yoksa hangi tarım ürünlerini yetiştirirse destek alabileceğini parsel numarasından sorgulayabilecek. Sistem, önümüzdeki günlerde E-devlet üzerinden on-line devreye girecek.

ARAZİLERİN TARIM DIŞINA ÇIKMASI ENGELLENİYOR

5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu tarım arazilerini koruyor. Yasa, verimli arazilerin tarım dışına çıkarılmasını engelliyor. Ancak zorunlu durumlarda kamu yararı gerektiren durumlarda arazi üzerinde imara izin verilebiliyor. Bir vatandaş, sahip olduğu arazi üzerinde konut, petrol istasyonu, fabrika gibi yatırımlar yapmak istediğinde bugüne kadar uzun bir bürokratik işlemden geçiyordu. Arazisi üzerinde yatırım yapmak isteyen vatandaş önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bir dilekçe veriyor ve izin istiyordu. Bakanlık belirtilen araziyi yerinde görmesi için bir personel görevlendiriyor, bakanlık bürokratı, araziyi yerinde görüp istenen yatırıma izin verilip verilmeyeceğine karar veriyordu. Bu izin süreci de uzun bir süreç alıyor, yatırımlar gecikiyordu.

32,5 MİLYON TARIM ARAZİSİ SAYISALLAŞTI

Tarım Bakanlığı, insan, zaman ve mali israf yaratan bu bürokratik silsilenin ortadan kaldırılması için harekete geçti. 32,5 milyon tarım arazisi, parsel parsel sayısallaştırıldı. Sayısallaşan arazilerin üzerine toprak haritası, eğim haritası giydirildi. Böylelikle bir mühendis arazinin veya sahip olduğu toprak yapısının hangi özelliğini görmek istiyorsa bilgisayardan tek tuş ile görebilecek. Arazi sicili gibi işleyecek sistem ile imar alanları hangi arazilerin üzerinde, şehir hangi yönde büyüyecek, nerede hangi ürün yetişir, en uygun ürün hangisidir, bütün bu bilgiler önceden belli olacak. Buna göre ürünlere desteklemeler yapılacak. Vatandaş, arazisi üzerine ekeceği tarım ürününü de verim ve destek unsuruna göre belirleyebilecek.

Kayıtlara e-devlet'ten bakılacak

Kısa süre sonra sistem vatandaşlara da açılacak. Vatandaş, e- devlet üzerinden yatırım yapmak istediği araziyi oturduğu yerden görebilecek, inceleyebilecek. Arazide yatırım yapmak için izin alma çilesi de sona erecek. Vatandaş, yatırım yapmak istediği arazinin tarıma uygun olup olmadığı, imar izni verilip verilemeyeceğini tek tuşla öğrenecek. Araziyi satın alırken de istediği yatırıma uygun araziyi seçmiş olacak. Böylelikle imar için aldığı arazinin tarım arazisi olduğunu sonradan öğrenip mağdur olmayacak.

Bağımlılık azalacak

Gıda ,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım ürünlerinde dışarıya bağımlılığı azaltmak, ülkedeki tarım alanlarını en verimli şekilde kullanmak ve Türkiye'de yetişmeyen ürünlere teşvik vererek ülkede yetişmesi için çalışmalarına devam ediyor. Sistem ile bir yerden arazi almak istenildiğinde o arazinin üzerine fabrika ya da başka şey yapmak istediğinizde önceden parsel numarasına girerek, o arazi üzerine fabrikanın yapılıp yapılmayacağı tespit edilecek.olacak. Böylelikle imar için aldığı arazinin tarım arazisi olduğunu sonradan öğrenip, değiştiremeyen vatandaşların mağduriyetinin önüne geçilecek.