Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli TİGEM tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Hasat Bayramı’nın 69.sunda konuştu.
Hasadın ve bereketin coşkusunun paylaşıldığı, tarımda alın terinin, toprağa verilen emeğin, atılan tohumun, edilen duanın ve bir yıllık emeğin meyvelerinin toplandığı Hasat Bayramı’nın tarımla geçinenler için oldukça önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Bu bayram, Türkiye’nin en büyük çiftçisi olan TİGEM’in şahsında simgeleşmiştir” dedi.
ÖNCEKİ YILLARA GÖRE 20 KAT FAZLA TOHUM İHRACATI GERÇEKLEŞTİ
Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi olanTİGEM’in, oldukça önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Kısa sürede; etkin bir finans yönetimine gittik, banka faizi ödemelerinde, ciddi bir toparlanma yaşandı.Yeni fiyat politikasıyla son 6 ayda yurt dışına, önceki yıllara göre 20 kat fazla tohum satışı gerçekleştirdik” diye konuştu.
Arazilerin %50’sini ve cironun %65’ini oluşturan, Ceylanpınar İşletmesinde,sorunlu noktalar üzerine giderek ciddi bir revizyon da yapıldığını hatırlatan Pakdemirli, “bu toparlanmaya, başarılı bir hasat sezonu da eklenince, yeni projeler için, elverişli ortamı sağlamayı da başardık. 2019 yılında, 2018’e kıyasla kârlılıkta, 10 kattan daha fazla iyileşme sağladık.Burada temel amacımız, TİGEM’i; Çiftçiye daha iyi hizmet verecek,Sürdürülebilirlik ilkesiyle, kendi kaynaklarıyla yetinir hale gelecek seviyeye ulaştırmaktır” dedi.
ELEKTRİKLİ TRAKTÖRLE MAZOT MALİYETLERİ YÜZDE 90’DAN FAZLA DÜŞECEK
69. Hasat Bayramı kapsamında başta elektrikli traktör olmak üzere, yerli tarım teknolojileride görücüye çıktı. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bu geniş alanın Teknoloji ve ARGE İle Buluşturulduğuna dikkat çekti; “Mazot maliyetlerini, %90’dan fazla düşürecek,Dünyada ve Türkiye’de ilk, Yazılımı ve tasarımı yerli ve milli,Elektrikli Traktörümüz;Etkin planlama ve verimlilik sağlayacak Akıllı Küpe Sistemimiz;Ata tohumu ve yerli sebze tohumu gibi diğer milli ve yerli üretim projeleri kapsamındaki ürünlerimizgörücüye çıktı” dedi.
HAYVANCILIKTA LİDER ÜLKE OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ
Çiftçimizin, Üreticimizin Mazot derdinin,yerli Elektrikli Traktör Projesiyle artık tarihe karışacağını belirten Pakdemirli, Hasat Bayramı kapsamında tanıtımı yapılan yerli ve milli Elektronik küpe için de “büyük ve küçükbaş hayvanlarımız için Akıllı Küpe İle;Anlık Hayvan Sayımı,Anlık Konum Bilgisi,Kızgınlık Takibi, Profesyonel sürü yönetimi,Salgın Hastalıklarla Etkin Mücadele,%100 Kayıtlılık Sistemi an be an takip edilecek” ifadelerini kullandı.
TARIMSAL ÜRÜNLER İHRACATI TOPLAM İHRACATIN YÜZDE 10’UNA YÜKSELDİ
Ülkemizin tarımsal ürünler ihracatının, toplam ihracatın %10’una yükseldiğini ve ihracatımızın da belirleyici bir konuma geldiğini vurgulayan Pakdemirli; “Geçen yılda dâhil, son 15 yılda tarımsal verimliliğimiz, dünya ortalamasının çok üzerinde artmıştır.Tarım ve gıdada net ihracatçı konumumuzu önümüzdeki,11. Kalkınma Planı döneminde, kuvvetlendirerek devam ettireceğiz” diye konuştu.
100 MİLYAR DOLAR TARIM ORMAN HASILASI İLE HEDEF İLK 5
Bakan Pakdemirli konuşmasında, tarım ve ormancılıkta, önümüzdeki 25 yılı kuşatacak
bir yol haritası için, 15 yılın ardından düzenlenen 3. Tarım Şurasına da dikkat çekti; “3 ay boyunca çiftçimize, üreticimize ve sektör paydaşlarımıza danışarak, onların rehberliğinde iş ve işleyişimize yön vereceğiz.Sürecin sonunda, 100 Milyar dolar tarım orman hasılasıyla, ülkemizi dünyanın ilk 5 tarım ekonomisi arasına katmayı hedefliyoruz. Hep söylüyorum: çiftçi ve üretici bizim için en büyük rehberdir” dedi.