ÖZEL HABER
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şeker piyasasını düzenleme ve denetleme yetkisi bulunan Şeker Kurumu'nun kapatılacağını açıkladı. Dünya Gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'a röportaj veren Çelik, “Şeker Kurumu'nu kapatıyoruz. Biz havza modeli ile hangi havza da hangi ürün daha verimli ise bunu destekleyelim diyoruz. Şeker pancarı ekim kotasını başka bir kurum belirleyecek. Böyle şey olur mu? Havza modelinin ruhuna aykırı. Doğru değil. Üretim konusunda bizim karar vermemiz doğru olanı" dedi.
BAKAN TARIMDAN HABER'İ TEYİT ETTİ
Tarımdan Haber olarak 26 Ocak'ta yayınladığımız 'Yav arkadaş nedir bu Cargill aşkı?' başlıklı haberimizde Şeker Kurumu'nun kapatılacağını belirtmiştik. Bakan Çelik'in son açıklamaları ile haberimiz teyit edilmiş oldu.
2001 YILINDA KURULMUŞTU
Bilindiği üzere Şeker Kurumu, 19 Nisan 2001 tarih ve 24378 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan 4634 sayılı Şeker Kanunu ile kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurulmuştu.
ŞEKER PANCARI SAVUNMASIZ BIRAKILACAK!
Şeker Kurumu'nun kapatılması, şeker sektöründe bir çok sorunu da beraberinde getirecek. Öncelikle şeker pancarı, NBŞ firmalarına karşı tamamen savunmasız bırakılacak.
Bilindiği üzere mevcut Şeker Kanunu, ülke şeker ihtiyacının yüzde 90'nın pancar şekerinden yüzde 10'nun Nişasta Bazlı Şekerlerden (NBŞ) teminini öngörüyor.
Pancar şekeri fabrikalarında; pancar ekimi, şeker üretimi, satış ve stok kayıtları düzenli olarak tutuluyor. Nitekim Şeker Kurumu'nun pancar şekeri fabrikaları denetimlerinde, bu şirketlerin tüm üretim ve satış kayıtların düzenli olarak tuttuğu gözlenmiştir.
NBŞ FİRMALARININ ÖNÜ DOLAYLI YOLDAN AÇILACAK!
Ancak, Nişasta Bazlı Şeker sektörünün bazı firmalarında, Kurum tarafından yapılan denetimlerde kayıt dışı faaliyetler tespit edilerek gerekli cezai müeyyideler uygulandı. Şeker Kurumunun varlığında dahi gayri kanuni uygulamalara girmekten imtina etmeyen bu NBŞ firmaları, Kurumun ortadan kalkması ile kotalarının üzerinde satış imkânı bularak pazar paylarını artırabilecekleri gibi, sektöre kota temin etmeden kota harici pazar payı temin eder hale gelecekler.
DENETİM TAKİBATI SONUÇSUZ KALACAK!
Kurul izni olmadan, kota almadan gayri kanuni olarak kurulmakta olan ve halen Kurum denetim birimlerinin takibinde olan NBŞ fabrikaları, Kurumun dağıtılması veya yeni bir yapılanmaya gidilmesi sonucunda denetim takibatı sonuçsuz kalacak ve bu grup bir anlamda korunmuş olacak.
ŞEKER PANCARI İLK DEFA DESTEKLENECEK
Diğer yandan şeker pancarının, havza modeli kapsamında ilk defa destekleme kapsamına alınacak olması sevindirici bir gelişme olarak görülüyor. Ancak Şeker Kurumu'nun varlığı, havza bazlı destekleme modelinde şeker pancarının desteklenmesine bir engel teşkil etmiyor. Durum böyle iken üst kurulun kapatılmak istenmesi dikkat çekiyor.