Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dün medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile buluştu. Bakanlığının 2022 yılı faaliyetlerini ele alan Vahit Kirişci, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kirişçi, son günlerde yükselişe geçen karkas kesim fiyatlarını gerekçe göstererek, “et fiyatlarında spekülatif hareketler gözlemliyoruz. Gerekli tedbirleri aldık. Kasaplık hayvan ithalatı için bağlantılar yapıldı” dedi.

KİRİŞÇİ KENDİ BECERİKSİZLİĞİNİN SORUMLULUĞUNU ÜRETİCİYE ATTI! 

Ancak Bakan Kirişçi, kasaplık hayvan ithalatının gerekçesini, karkas kesim fiyatlarındaki artışa bağlasa da gerçekler öyle değil. Kasaplık hayvan ithalatına yönelik çalışma bundan iki ay önce yani Kasım ayında başlatılmıştı. Kasım ayında da karkas kesim fiyatlarında bir artış söz konusu değildi. Et ve Süt Kurumu, et arzında yaşanacak sıkıntılarla ilgili olarak Ekim ayında Tarım Bakanlığına acil kodlu bir rapor sunmuştu. Bu raporun ardından apar topar kasaplık hayvan ithalatına yönelik çalışmalar başlatılırken, ithalat çalışması da sektörden büyük tepki çekeceği için gizli tutulmuştu.

KASAPLIK HAYVAN İTHALATI ÇALIŞMASI ET FİYATLARI ARTMADAN 2 AY ÖNCE BAŞLATILMIŞTI

Milli Gazete, Bakanlık ayağında yaşanan ve sektörden gizli tutulan çalışmayı 14 Kasım’da haberleştirerek kamuoyu ile paylaşmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu, sektörde büyük tepki çeken Milli Gazete’nin haberine yönelik bir açıklama yapmayarak derin bir sessizliğe bürünmüştü. Geçtiğimiz haftalarda kasaplık hayvan ithalatına yönelik çalışmanın sonuna gelerek belli firmalardan el altından fiyatlar toplanmıştı.

Ankara’da sığır, koyun, manda sayısı düştü ördek sayısı arttı! Ankara’da sığır, koyun, manda sayısı düştü ördek sayısı arttı!

BAKAN İTHALATA SUÇLU BULMAK İÇİN ET FİYATLARININ ARTMASINI BEKLEDİ!

Kasaplık hayvan ithalatı, ülke hayvancılığına vurulacak büyük bir darbe olduğu için Bakanlık bunu normal şartlarda kamuoyuna açıklayamazdı. Geçmiş yıllardaki ithalatlarda olduğu gibi hayali bir suçlu bulunarak, ithalatın gerekçesini de bu hayali spekülatörlere bağlamaları gerekiyordu. Böylelikle hayvancılıkta bugüne kadar uyguladıkları beceriksiz politikaların üstünü de örtmüş olacaklardı. Bunun için karkas kesim fiyatlarının artması beklendi. Zaten ESK’nın Ekim ayında Bakanlığa sunduğu raporda ülkede yeterli kesimlik hayvan kalmadığı için karkas kesim fiyatlarının artışa geçeceği bekleniyordu.

BAKANIN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALARI NİYETİNİ ELE VERDİ!

Tarım Bakanı Kirişçi’nin, kasaplık hayvan ithalatına yönelik açıklamayı tam da karkas kesim fiyatlarının arttığı bir dönemde yapması dikkat çekti. Kirişçi’nin bir tarafta ülkede yeterli hayvan bulunduğunu açıklarken, diğer taraftan ithalatın gerekçesini et fiyatlarında yaşanan spekülatif hareketlere bağlaması gerçek niyetini de gözler önüne serdi.

SEKTÖR AYLARDIR GELEN TEHLİKEYİ HAYKIRIRKEN KİRİŞÇİ ÜÇ MAYMUNU OYNADI!

Hayvancılık sektöründe özellikle son iki yıldır büyük bir yıkım yaşanırken, Tarım Bakanlığı sektörden gelen çığlıkları resmen duymazlıktan geldi. Karkas kesim fiyatlarının düşük olmasından dolayı besiciler aylarca zararına üretim yaparken, bu dönemde birçok işletme ya kapandı ya da kapasitesini düşürdü. Yine süt fiyatlarında yaşanan zararına üretimden dolayı da yüz binlerce dişi hayvan kesime gitti. Ülke hayvancılığı göz göre göre bitirilirken, Tarım Bakanlığının yaşananları sadece seyretmesi sektöre büyük bir darbe vurdu. Kesimlik hayvan sayısının azalmasından dolayı ESK bile kesecek hayvan bulamayacak noktaya gelirken, Kirişçi’nin hala ülkede yeterli hayvan varlığından söz ederek gerçekleri manipüle etmesi manidar bulunuyor.