Görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulunan Dr. Pakdemirli, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın yeni yürürlüğe girdiğini anımsatarak, "Biz Sırbistan'dan bir alıyoruz ama iki satıyoruz. Bunu hem Sırbistan'ın hem de Türkiye'nin lehinde artırmak, geliştirmek anlamında karşılıklı hangi ürünleri alıp satabiliriz konularını konuştuk, bu konularda geleceğe yönelik nasıl projeler geliştirebiliriz diye istişarede bulunduk." ifadesini kullandı. Sırbistan'da orman alanında da önemli fırsatlar bulunduğunu kaydeden Pakdemirli, "Mevkidaşım özellikle Türkiye'den bu konuda yatırımcı beklendiğini söyledi. Aslında söylenen de çok güzel bir şey. 10 yıllık vadelerle orman emvali satmak, satın almak mümkün. Bu sebeple 10 yıl vadeli emvali alıp onu katma değere çevirmelerini istiyorlar. O yüzden yatırımcıları bekliyorlar. Bu konuda yüzde 50 de teşvik veriyorlar" şeklinde konuştu.

"ORMANCILIK ALANINDA ÜÇÜNCÜYÜZ"

Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin ormancılık alanında Çin ve Hindistan'dan sonra dünyada üçüncü sırada olduğunu vurgulayarak, "Orman alanlarını geliştirme anlamında Türkiye'nin tecrübelerini ve birikimlerini paylaşacağımızı söyledik. Haftaya bir arkadaşımız Sırbistan'a gelecek. Burada da ormancılık alanında neler yapılabilir karşılıklı bir çalışma grubu oluşturma kararı aldık." dedi.

DÜNYANIN ÖNCÜ KURULUŞLARINDAN BİRİSİYİZ

Pakdemirli, Türkiye'nin son 15 yılda sulama sistemlerine çok ciddi yatırım yaptığının altını çizerek, şunları söyledi: "Hem vahşi sulamanın kapalı sisteme geçmesi hem de gerçekten sulanamayan alanların sulanabilir hale gelmesi anlamında, Devlet Su İşlerimizin (DSİ) çok ciddi bir teknik birikimi var. Dünyanın öncü kuruluşlarından bir tanesi. Bununla birlikte sadece Devlet Su İşleri değil, özel sektörümüz de özellikle sulama alanında çok mesafe kat etti. Dünyada hem kalitemiz en yüksek seviyede hem de fiyatlarımız birçok Batılı ülkeden çok daha ucuz. Burada da sulama sistemlerine yönelik aşağı yukarı 100 milyon dolarlık bir fırsat gözüküyor."

"ZİYARET İKİ ÜLKE İÇİN DE ÇOK FAYDALI"

Görüşmede taşkınları da ele aldıklarını aktaran Dr. Pakdemirli, "Zaman zaman bunları Türkiye'de de yaşıyoruz. Her ülke bunları yaşıyor. Bu konudaki bilgi birikimimizi de Devlet Su İşleri vasıtasıyla Sırbistan'a aktarma konusunda mevkidaşımla uzun uzun istişare ettik." dedi. Ziyaretin hem Türkiye hem de Sırbistan açısından çok faydalı olduğuna inandığını söyleyen Pakdemirli, sözlerini şöyle tamamladı: "Cumhurbaşkanlarından önce bakanların bir araya gelmesi, karşılıklı dilek ve taleplerin iletilmesi ve bunların çözülmesi yolunda atılmış önemli adımlar oluyor. İki ülke ilişkileri son derece iyi gidiyor. Biz de bizim alanımızdaki muhtemel iş birlikleri ve olası problemlerin hepsini konuştuk, bir çözüm sürecine mutlaka sokacağımız konusunda karşılıklı adımlar attık, bundan sonra da atacağız."