Kuraklık bu yıl kendisini iyiden iyiye hissettirirken, çiftçilerin ürün ekimlerini planlı bir şekilde yapmamaları da endişelendiriyor. Sahada ekim sürecine giren çiftçilerin, kuraklık tehlikesi dikkate alınarak ürün ekimi konusunda doğru yönlendirilmesinde ciddi sorun yaşanırken, Tarım ve Orman Bakanlığının valilik ve belediye başkanlıklarına kuraklığa dayanıklı çim kullanılması yönünde çağrıda bulunması dikkat çekti.

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, ciddi bir su sıkıntısı yaşanmasına rağmen çiftçinin kontrolsüz bir şekilde ürün ekimi yaptığını belirterek, burada çiftçinin ciddi bir kayıp yaşamasından endişe ettiklerini kaydetti.

BAKANLIK KONTROLSÜZ MISIR EKİMİNDE ENDİŞE GÖRMÜYOR MU? 

Bayram, yaptığı bu açıklama ile yaşanan su sıkıntısına karşılık çiftçinin ona göre ürün ekimi konusunda yeterli bilgilendirilmediğini ortaya koyarken, Tarım ve Orman Bakanlığının su sıkıntısı ile ilgili çiftçiyi doğru ürün ekimi konusunda yönlendirici çalışmalar yapmak yerine şehir merkezlerinde kuraklığa dayanıklı çim kullanımı ile ilgili çalışma yapması ise dikkat çekti.

KARAMAN’DA MISIR EKİMİ ARTTI BU DURUM BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR!

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, mısır ekiminin başladığı arazilerde incelemelerde bulunarak, çiftçilerle sohbet etti. Bayram'ın şu ifadeleri yaşanan tehlikeyi gözler önüne serdi:

Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir? Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir?

“Şu anda tüm çiftçiler araziye inmiş durumda ve ekimlerini yapıyor. Geçen yıl sezonun sonuna doğru su sıkıntısı yaşamaya başlamıştık. Bu yıl ise mısırın ekiminin düşeceğiyle ilgili beklentilerimiz vardı. Ama maalesef aldığımız son verilere göre, mısır ekiminin bölgemizde arttığını söyleyebiliriz. Karaman’a baktığımız vakit geçen yıl 403 bin dekar olan mısır ekimi, bu yıl 470 bin dekarı bulduğu ile ilgili elimizde veriler bulunmaktadır. Çiftçilerimizi buradan uyarmak istiyorum, özellikle mısır ekiminin ciddi manada artışı bizleri endişelendiriyor. Endişelenmemizin sebebi de çiftçilerimizin susuzluktan dolayı emeklerinin heba olmasından korkuyoruz. Çünkü ciddi bir artış var. Geçen yıl yağışlar azdı, bu yıl da hiç kar yağmadı. Barajlarımızda neredeyse su yok. Bu yıl çiftçilerimiz açısından zor bir yıl olacak" dedi.

TARIM BAKANLIĞI ÇİM BAKANLIĞI MI? 

Su sıkıntısına rağmen Karaman’da mısır ekiminin artması çiftçinin beklenen tehlikeye karşı doğru bilgilendirilmediğini gösterirken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şehir merkezlerindeki çim alanlarında kurakçıl peyzaj uygulanmasına yönelik 81 il Valiliğine, Belediye Başkanlıklarına ve Türkiye Otelciler Birliğine çağrıda bulundu. Tarım Bakanlığının tarımsal üretimle ilgili de benzer bir çalışmayı ekim süreci başlamadan önce yapmaması, Bakanlık bürokrasisinin yaşanan su sıkıntısı konusunda ne kadar hassas olduklarını da gözler önüne serdi.