Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, pancar avans ödemesine ilişkin bugün yaptığı bir açıklama, pancar üretiminde acı gerçeği gözler önüne serdi. Bakan Pakdemirli’nin açıkladığı pancar avans ödemesi, çiftçinin pancar üretiminden kaçışını belgeledi. Bakan Kirişçi’nin yaptığı açıklamaya göre çiftçiye 490 milyon lira avans ödemesi 24 Mayıs’ta çiftçinin hesabına yatırılacak. 1 ton pancar için verilecek avans miktarı 70 TL olacak. Ödemesi yapılacak 490 milyon lira avans ödemesi 70 TL’ye bölündüğünde toplam 7 milyon ton pancar için bu avans ödemesi yapılacak.
TÜRKŞEKER’İN 8 MİLYON 400 BİN TON KOTASI VAR
Türkşeker’in pancar ekim kotası 8 milyon 400 bin ton iken, sadece 7 milyon ton pancar için avans ödenecek olması, pancar üretiminde acı bir gerçeği gözler önüne serdi.
TÜRKŞEKER KOTASINI TAMAMLAYAMADI! ÇİFTÇİ TÜRKŞEKER’E TAAHHÜT VERMEDİ!
Milli Gazete olarak pancarda yaşanan bu acı durumu yaptığımız haberlerle gündeme getirirken, bugün bu durum Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin açıklamaları ile belgelenmiş oldu. Türkşeker’in 8 milyon 400 bin ton pancar kotası bulunmasına rağmen pancar avans ödemesinin 7 milyon ton pancar için yapılacak olması 1 milyon 400 bin kotanının tamamlanamadığını ve Türkiye’nin önümüzdeki yıl şekerde ciddi bir arz açığı ile karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Bu durumun Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yaptığı açıklamalarla teyit edilmesi de manidar bir tabloyu ortaya koydu.
TÜRKŞEKER 200 BİN TON DAHA AZ ŞEKER ÜRETECEK!
Çiftçiden 7 milyon ton pancar için taahhüt alınırken, ekimi yapılmayacak 1 milyon 400 bin ton pancarın karşılığı olarak Türkşeker’in bir önceki kampanya dönemine göre 200 bin tonun üzerinde daha az şeker üreteceği anlamına geliyor.
BAKAN KİRİŞÇİ’NİN AVANS ÖDEME AÇIKLAMASI PANCARDAKİ ACI TABLODAN KENDİSİNİN DE BİHABER OLDUĞUNU ORTAYA KOYDU!
Türkşeker, tarihinde ilk kez kotasını tamamlayamazken, pancar üretiminde yaşanan bu krize karşı hiçbir tedbirin alınmaması ise manidar bulunuyor. Bırakın tedbir almayı Tarım ve Orman Bakanlığının yaşanan acı tablodan bile habersiz olması (Bakan Kirişçi’nin bugün yaptığı avans ödeme açıklaması bunu gösteriyor) Türkiye’yi yakın bir tarihte büyük bir şeker krizi ile karşı karşıya bırakacak.
TÜRKŞEKER PANCAR KOTASINI NEDEN TAMAMLAYAMADI?
Artan girdi maliyetlerine karşılık, pancar avans baz alım fiyatının 1000 lira olarak açıklanması çiftçi tarafından yeterli görülmedi. Buna karşılık çiftçiyi ikna edecek yeni bir formülün hayata geçirilmesi gerekirken, maalesef bugüne kadar bu konuda bir adım atılmadı.
TÜRKŞEKER NE YAPIP EDİP ÇİFTÇİYİ İKNA ETMESİ GEREKİYORDU!
Türkiye, bugüne kadar iç piyasada tüketilen şekeri tamamen kendi üretimi ile karşılarken, sadece ihraç amaçlı yani C kapsamında şeker ithalatı yapmıştı. Ancak şeker üretiminin öncü kuruluşlarından olan TÜRKŞEKER’in çiftçiden pancar ekim taahhüdü alamaması ve 1 milyon 400 bin ton pancarın ekilemeyecek olması Türkiye’nin kendi ihtiyacı olan şekeri üretemeyeceği ve bunun ilk planda 200 bin ton şeker açığının yaşanacağı anlamına geliyor. Türkiye’yi şekerde de ithalatçı bir duruma düşürmemek için çiftçinin bir şekilde ikna edilerek Türkşeker’in kotası kadar pancar üretiminin yapılması gerekiyordu. Çünkü gıda krizi giderek dünyada ciddi bir sorun olurken, böyle bir dönemde şeker gibi temel bir ürünün riske atılması büyük bir tehlikeyi ortaya koyuyor. Ancak bu konuda bir adım atılmaması Tarım Bakanlığının kendi eliyle şeker krizine zemin hazırladığını gösteriyor.
TARIM BAKANI HESAP SORACAĞI YERDE RUTİN ÖDEMEYİ ÇİFÇTİYE BİR MÜJDE OLARAK AÇIKLADI!
Pancar avans ödemeleri bugüne kadar çiftçiye rutin olarak yapılırken, bu ödemeler de Tarım Bakanları tarafından açıklanmazdı. Ancak Vahit Kirişçi, bu konuda bir ilke imza atarak rutin olarak ödenen avans ödemesini ‘Çiftçimizin yanındayız’ başlığı ile paylaşması, pancar üretiminde Türkiye’yi bekleyen tehlikeden bihaber olduğunu gözler önüne serdi.