SADETTİN İNAN / Tarım ve Orman Bakanlığı, kota üstü nişasta bazlı şeker üreterek piyasaya satan 4 nişasta bazlı şeker firması ile 16 toptancıya toplam 595 milyon lira ceza kestiğini açıklamıştı. Ancak ceza kesilen firmalar, talep edilmesine rağmen kamuoyuna açıklanmamıştı. Tarım Bakanlığının, kaçak nişasta bazlı şeker üreterek halk sağlığını tehlikeye atan ve şeker piyasasında haksız kazanç elde ederek şeker fabrikalarına büyük bir darbe vuran söz konusu firmaları kamuoyu ile paylaşmaması dikkat çekmişti.

Hastalıktan ari işletme belgesini aldı buzağı desteğinden 4 kat daha fazla yararlanacak! Hastalıktan ari işletme belgesini aldı buzağı desteğinden 4 kat daha fazla yararlanacak!

TARIM BAKANLIĞININ 595 MİLYON LİRALIK KAÇAK ŞEKER CEZASI CİMER'E TAŞINDI!

Bilgi edinme hakkı kapsamında konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’e taşıyarak, kaçak nişasta bazlı şeker üretiminden dolayı 595 milyon lira ceza kesilen firmalarla ilgili bilgileri talep ettik. Ancak ne gariptir Şeker Kanunu'nda bu bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmasını engelleyecek bir düzenleme bulunmamasına rağmen, Şeker Dairesi Başkanlığı CİMER'e verdiği cevapta, Şeker Kanununu gerekçe göstererek, bu bilgilerin üçüncü kişilere verilemeyeceğini belirtti. 

BAKANLIK KAÇAK ŞEKER ÜRETEN FİRMALARI CİMER'DEN DE SAKLADI!

Şeker Dairesi Başkanlığı CİMER'e yaptığımız başvuruya verdiği cevapta; "Şeker Kanunu ve ilgili mevzuatta idari para cezalarının üçüncü kişilerle paylaşılabileceğine dair bir düzenleme bulunmadığından talebiniz karşılanamamaktadır" dedi. 

Ancak söz konusu Şeker Kanunu ve ilgili mevzuatlarda idari para cezası kesilen firmalarla ilgili bilgilerin üçüncü kişilere verilmesini yasaklayan bir düzenleme de bulunmuyor.

Şeker Dairesi Başkanlığının, burada CİMER’i bile yanıltarak, kaçak nişasta bazlı şeker üreterek halk sağlığını tehlikeye atan nişasta bazlı şeker firmaları ile ilgili bilgileri kamuoyundan saklaması düşündürücü bulundu.