Tarım ve Orman Bakanlığında revizyon kapsamında Gıda ve Kontrol Genel Müdürü, Eğitim ve Yayın Daire Başkanı, Rehberlik ve Teftiş Başkanı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü görevlerinden alındı. Bitkisel Üretim Genel Müdürü, Hayvancılık Genel Müdürü ve Tarım Reformu Genel Müdürü de alınacak genel müdürler arasında gösteriliyor. 

GÖREVDEN ALINAN GENEL MÜDÜRLER YENİDEN ATANDI 

Kabinede değişiklik beklenirken, Tarım ve Orman Bakanlığında Genel Müdürler görevden alınırken, yerine de atamalar yapıldı. Görevden alınan genel müdürlerin isabetli karar olduğu kaydedilirken, bir yıl önce Pakdemirli tarafından alınan genel müdürlerin tekrar atanması dikkat çekti. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yusuf Kandazoğlu görevden alınırken yerine Orman eski Genel Müdürü İsmail Üzmez atandı. Yine Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Ahmet İpek görevden alınarak, yerine Doğa Koruma ve Milli Parklar eski Genel Müdürü Nurettin Taş getirildi. 

5 AY ÖNCE ATANAN GENEL MÜDÜR DE GÖREVDEN ALINDI 

Diğer yandan Bakan Pakdemirli tarafından 5 ay önce göreve getirilen Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Mümtaz Sinan da görevden alındı. 

Bunun yanında Eğitim ve Yayın Daire Başkanı İsa Sertkaya ile Rehberlik ve Teftiş Başkanı Süleyman Değerli görevden alındı. Eğitim ve Yayınlar Daire Başkanlığına Şükrü Kanber getirildi. 

PAKDEMİRLİ TARAFINDAN ATANAN GENEL MÜDÜRLER NEDEN GÖREVDEN ALINDI? 

Görevden alınan üst düzey bürokratlar, Bakan Pakdemirli tarafında göreve getirilmesine rağmen bir yıl sonra görevden alınmaları dikkat çekti. Üç önemli genel müdürünün de görevden alınacak isimler arasında bulunması neden sorusunu gündeme getirdi. 

Bilindiği üzere 19 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Tarım ve Orman Bakanlığında çok sayıda üst düzey bürokratın ataması yapılmıştı. Bakan Pakdemirli, göreve yeni başladığı için atanacak bu isimleri tam tanımadığı için bu atamaların vekaleten atanması bekleniyordu. Vekaleten atama yapılarak uyum sağlayamayan isimlerin zaman içinde değiştirmesi kolay olacaktı. Ancak bu atamaların vekaleten değil de asaleten atanması Bakanlığın elini kolunu bağladı.  Gelinen noktada Bakanlıkta birçok birimde sıkıntıların baş göstermesi revizyonu da kaçınılmaz hale getirdi. 

DEĞİŞİKLİKLER KABİNE DEĞİŞİMİ ÖNCESİNDE NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Ancak muhtemel bir kabine değişikliğinin beklendiği bir dönemde Bakan Pakdemirli’nin Bakanlıkta ciddi bir revizyona girmesi farklı yorumları da beraberinde getirdi. Bu durum Bakan Pakdemirli’nin koltuğunu koruyacağı şekilde yorumlanırken, geçmiş dönemlerde görevden alınan Bakanların durumu hatırlanınca Tarım ve Orman Bakanlığında da koltuğun garanti olmadığını gösteriyor.