Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Tarım danışmanlarını çok önemsiyorum ve gerçekten fevkalade bir sistem. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ziraat odaları, üretici birlikleri ve özel tarımsal danışmanlık birimleri önemli rol ve faaliyetlere sahiptir. Ülkemizde üretime yönelik araştırma ve yayım faaliyetleri ve bilginin çiftçilere ulaştırılması işlemleri, esas olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çiftçi birlikleri ve özel danışmanlık birimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Son yıllarda bilginin çiftçiye ulaştırılmasında Tarım Danışmanlarının etkinliği giderek artmaktadır. Bu sistem her yıl iyileştirilerek geliştirilen bir projedir"
Ülkemizde 2006 yılından beri Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin sürdürüldüğünü anımsatan Söğüt, "2014 yılında ülke genelinde görev alan 2366 tarım danışmanı 142.400 işletmeye hizmet götürürken, 2015 yılında 2600 danışman 156.000 işletmeye hizmet etmektedir. İlimizde 2014 yılında 2 serbest tarım danışmanı, 3 kuruluş tarafından hizmet verilirken 2015 yılında ise 5 kuruluş ve 1 serbest tarım danışmanı tarafından 651 işletmeye hizmet verilmektedir" dedi.
Mali mevzuata uygun çiftçi katkısını esas alan tarımsal yayım çalışmalarının, Eskişehir'de de etkinliğini artırarak devam ettiğini ifade eden Söğüt, "6 Aralıkta yapılacak olan tarım danışmanlığı sınavına sadece ilimizden 92 kişi müracaat etmiştir. Bu, tarım danışmanlığının ilimizde de gelecek vadeden sektör haline geldiğinin bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu.