Konu ile ilgili Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden, yapılan açıklamada, Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda, "Birincil Üretimde Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı”nın başladığını duyurdu.
Açıklamanın devamında, şu ifadeler aktarıldı:
“Bitkisel üretimde zaman zaman görülen zirai ilaç kalıntısının önlenmesi, tüketicilerimize güvenilir gıda sağlanmasının yanı sıra bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre doğru ve zamanında uygulanması, tavsiye dışı kullanım ve kalıntının önlenmesi amacıyla son yıllarda kanun, yönetmelik, yönerge ve talimatlar düzenlenmiştir.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca yürütülen denetim ve kontrol faaliyetlerinde, iç ve dış tüketime sunulacak ürünlerin tamamında sağlıklı ürünlerin elde edilmesi hedeflenmektedir. Tarladan sofraya tüm aşamalarda denetimin sağlanması, sorunların kaynağında çözülmesi amacıyla, Bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda "Birincil Üretimde Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı" başlatılmıştır.
12 Üreticiye Cezai İşlem Uygulandı!
Hasat öncesi denetim; bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi, doğal dengenin korunması ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır. İlimizde hasat öncesi denetim çalışmaları beş yıldır yapılmakta olup, Bakanlığımızın verdiği programlara göre yıldan yıla artarak devam etmekte, son üç yıldır da asma yaprağında denetim çalışmaları sürdürülmektedir. 2016 yılında program gereği 120 adet asma yaprağı numunesi alınmış olup, alınan numunelerden 16 adedinde yasaklanmış aktif ve MRL üzeri etkili madde çıkmıştır. Bununla beraber aynı yıl yapılan denetimler sonucunda erik, çilek, üzüm, marul ve ıspanak üreten toplam 12 üreticiye daha cezai işlem uygulanmıştır. 2017 yılında Bakanlığımızdan gelen hasat öncesi pestisit denetimi programı gereği asma yaprağından en az 110 adet ve üzüm üreticilerinden 250 adet numune alımı programlanmıştır.”