Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla kırsal kalkınma yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği verildiğini kaydetti.
Bayazıt, Edirne'de 2007 - 2017 yılları arasında toplam 79 tesisin proje uyguladığını, uyguladıkları projeler karşılığında bu tesislere 28 milyon 981 bin 950,50 TL hibe ödemesi yapıldığını anımsattı. 2017 yılında 16 yatırımcıyla hibe sözleşmesi imzalanarak, 5 yatırımcının projesini tamamladığını, 11 yatırımcının projesinin de sürdüğünü kaydeden Bayazıt, 11 projenin tamamlanması halinde toplam 8 milyon 89 bin 410,38 TL hibe ödemesi yapılacağını belirtti.
Bayazıt yaptığı bilgilendirme de şunlara yer verdi: “Ekonomik yatırım konuları; bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, yenilenebilir enerji üretim tesisleri, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 2 milyon TL, yatırım niteliği kapasite artırımı ve / veya teknoloji yenileme olan başvurularda 1 milyon 500 bin TL, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda ise 1 milyon 750 bin TL üst limitini geçemez.
Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konuları ise; kırsal turizm, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; kırsal turizme yönelik niteliği yeni tesis olan yatırımlar için 1 milyon 500 bin TL, diğer altyapı yatırım konuları için 500 bin TL, üst limitini geçemez.
Tüm yatırım konularında hibeye esas proje tutarı alt limiti en az 30 milyon TL'dir. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmez. Başvurular; 11.12.2017 tarihine kadar online olarak https://edys.tarim.gov.tr/tarim/onlinebasvuru.aspx Bakanlığımız internet sitesine yapılabilmektedir.”
TARIMDAN HABER