Dünya Gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, kırsal kalkınma alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bülent Gülçubuk, son yıllarda seçime katılım oranındaki düşüklüğün sebebinin, mevsimlik işçiler olduğunu söyledi. Gülçubuk, bir çok temel gereksinimden yoksun insanların, seçmen kaydını taşımak için uğraşamadığını belirterek, teknolojinin geliştiği dönemde, bunların kimlik belgeleriyle oy kullanabilmeleri gerektiğini söyledi.

Her yıl Mart ayı sonunda-Nisan ayı başında Türkiye'de büyük bir işgücü göçü başladığını dile getiren Bülent Gülçubuk, “Bu, mevsimlik gezici tarım işçiliği hareketliliğidir. Aslında artık bu çalışma biçimi seracılık ve hayvancılık alt kollarındaki çalışma ile yılın 12 ayına dağılmış bir çalışma biçimidir. Bunlar arasında en çok dikkati çeken ise Bahar-Yaz aylarında sürekli hareketlilik içinde olan mevsimlik tarım işçileridir" dedi.

İZLENİMLERİNİ AKTARDI

Yüz binlerce aile çoluk-çocuk yollara döküldüğünü belirten Gülçubuk, AÜ İnsan Kaynakları Yönetimi öğrencileriyle birlikte saha çalışmasındaki izlenimlerini aktardı. Sadece Ankara'nın Polatlı ilçesine 8 bin işçi geldiğini belirten Gülçubuk, konakladıkları yerde elektrik, su gibi altyapının bulunmadığı ailelerin 8-12 kişilik çadırlarda kaldıklarını bildirdi.

DEMOKRASİ AYIBI

Mevsimlik tarım işçilerinin son yıllarda Nisan-Ekim ayları arasındaki seçimlerin hiçbirinde oy kullanamadığını belirten Gülçubuk, “Dünyanın dört bir tarafındaki yurttaşlarımızın oy kullandığı bir süreçte ülkemiz sınırları içindeki mevsimlik tarım işçilerimizin oy kullanamamaları tam anlamı ile demokrasi ayıbıdır" diye konuştu.

İnşaat ve turizm sektörü dahil geçici işçilerin sayısının 2 milyonu bulduğunu ifade eden Gülçubuk şunları söyledi: “Seçmen kaydını taşıma işlemi kolaylaştırılmış olsa da bu insanlar yoksunlukları sebebiyle kendi işlerini göremiyor. Oysa MERNİS sistemi esas alınarak bunların oy kullanmaları sağlansa seçimler daha sağlıklı olur"

YURTTAŞLIK HAKLARINA SAYGI GÖSTERELİM!

Seçilme hakkının 18 yaşına düşürülmesinin tartışıldığı bugünlerde 7-17 yaş grubundaki onbinlerce çocuğun okulu yarım bırakıp tarlada çalışmaya koyulduğuna dikkat çeken Bülent Gülçubuk, “Çalışma koşullarını düzeltemediğimiz, yaşam koşullarını görmezden geldiğimiz mevsimlik tarım işçilerinin hiç olmazsa yurttaşlık haklarına saygı gösterelim" dedi.