TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 4 Kasım 2020 tarihinde verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru haklı görülerek, 6 Şubat 2024 tarihinde verilen ihlal kararı ile haberimiz tekrar özgürlüğüne kavuşmuştur. Erişim engelini kaldıran mahkeme kararına ulaşmak için
Milli Gazete'nin haberine göre, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, çiftçinin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik Milli Gazete'te yapılan 45 habere hukuksuz bir şekilde toplu halde erişim engeli kararı verilmesine toplumun her kesiminden tepki geldi. Milli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş’ın “Habere erişim engeli ve haberciyle hasbihal” başlıklı başyazı da kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
MİLLİ GAZETE'NİN HABERLERİNE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Milli Gazete’nin bu ülkenin en stratejik meselelerinden olan tarım ile ilgili haberlerine erişim engeli getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Türkiye’nin gerek fikir özgürlüğünde gerekse basın özgürlüğünde ne yazık ki dünyada en geri sıralarda bulunan ülke durumuna düştüğünü ifade eden Karamollaoğlu, “Bunun en büyük müsebbibi şüphesiz iktidarın hoşgörüsüz tavrı ve gerçeklerle yüzleşmek istemeyen karakteridir” dedi.
GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ
Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, şunları kaydetti: “Bakınız bugün adeta bir sansür komisyonu kuran bu iktidar ekranlarda komşuları için ölüm listeleri hazırladığını söyleyenlere müsamaha gösterirken, Milli Gazete’nin bu ülkenin en stratejik meselelerinden olan tarım ile ilgili Saadettin İnan Beyefendi’nin 19 haberine erişim engellemesi getirmesi kabul edilemez. İktidar bilmeli ki; güneş balçıkla sıvanmaz, gerçekler baskı ile örtülemez. Bunun için tarihe bir dönüp baksınlar gerçekler er ya da geç gün yüzüne çıkmak gibi bir huya sahiptir. Bugün erişim engellemesi getirebilirsiniz ama yarın sakladıklarınızla yüzleşmek zorunda kalacaksınız. Çünkü Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke durumundan bu iktidarın tarımdaki olağanüstü başarısı ile kendi kendine yetemez bir ülke durumuna gelmiştir. Tarım bir milli güvenlik meselesidir. İnanıyorum ki, Türkiye’de tarımın korunması ve ileriye taşınması için Milli Gazete üzerine düşeni layıkıyla yerine getirecek, gerçeklerin üzerinin örtülmesine müsaade etmeyecektir.”
“ŞEKER-İŞ OLARAK MİLLİ GAZETE’NİN HAKLI MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ“
Şeker-İş Sendikası ve Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu üyesi İsa Gök, Milli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş’ın önceki gün yayınlanan ve toplumun her kesiminden destek gören “Habere erişim engeli ve haberciyle hasbihal” başyazısı üzerine bir mesaj yayınlayarak, haklı mücadelesinden dolayı Milli Gazete’nin yanında olduklarını kaydetti.
Gök, Milli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş’a gönderdiği mesajında, “Yaptığınız hasbihalin doğruluğuna, rüştünüzü ispatlayan gazeteciliğinize şahit olan bir vatandaş, bir yönetici, bir emek ve sektör savunucusu olarak yürekten katıldığımızı bilmenizi isterim” dedi. Hakikatin asla susmayacağını dile getiren Gök, Şeker-İş Sendikası olarak Milli Gazete’nin yaşadığı bu zorlu süreçten alnının akıyla çıkacağına, kamu yararı için çalışmaktan asla ödün vermeyeceğine haktan ve hukuktan yana olmaya devam edeceğine emin olduklarını belirterek, “Gıda ve Şeker Sanayi çalışanları adına Milli Gazete ve sevgili dostumuz Sadettin İnan’ın her daim yanında olduğumuzu belirtir, başyazınız münasebetiyle zat-ı alinize teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.
BELGELİ HABERLERE ERİŞİM ENGELİ İNSAN HAKLARI İHLALİDİR
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ahmet Çelik, Milli Gazete’de yayınlanan Tarım Kredi Kooperatifleri haberleriyle ilgili olarak aynı hakim ve hakimlik tarafından toplu halde erişim engeli kararının verilmesinin açık bir insan hakkı ihlali olduğunu belirterek, “İyi Parti olarak bu konuyu Meclis gündemine taşıyacağız” dedi. Erişim engelleme kararları ile halkın haber alma özgürlüğüne büyük bir darbe vurulduğuna işaret eden Çelik, “TBMM Başkanlığına verilmiş soru önergelerinin haberlerine bile erişim engeli kararı verilmesi gerçekten düşündürücü. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.” dedi.
HALKIN ADALETE OLAN GÜVENİNİ YARALAYIN BU KARARI KINIYORUZ
Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker, tarım sektörüne ve çiftçilerin menfaatlerini korumaya yönelik yapılan haberlerin bir paket şeklinde engellenmesinin Türk demokrasisi açısından kabul edilemez olduğunu belirterek, 45 habere birden erişim engeli getirilmesinin mahkemenin bu kararını hukuk çerçevesinde vermediğini gösterdiğini kaydetti. TBMM Başkanlığına verilen soru önergelerinin haberlerine bile çok rahat erişim engeli kararı verilmesinin basın özgürlüğü açısından düşündürücü olduğunu dile getiren Türker, “Türk demokrasisini zedeleyen ve halkın adalete olan güvenini derinden yaralayan bu kararı kınıyoruz.” dedi.
KELİMENİN ÖZGÜN ANLAMIYLA BU KARAR SANSÜRDÜR
Avukat Gökhan Candoğan, erişim engeli kararının hukuki bir karar olmadığını belirterek, “Basın özgürlüğü açısından baktığımızda bu karar kelimenin özgün anlamıyla sansürdür” dedi. Candoğan, şunları kaydetti: “Hakimlik, erişim engeli getirilen 45 haberle ilgili olarak somut bir gerekçe ortaya koymuyor. Sadece kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçe gösteriliyor. Pekâlâ, hangi haberin hangi paragrafında kişilik hakkı ihlali oluşmuş kararda bununla ilgili somut bir şey ortaya konmuyor. Daha da önemlisi talep edilen bütün haberlerde mi kişilik hakkı ihlali yapılmış? Hadi diyelim 45 haberle ilgili bir talepte bulunuldu bu haberlerden en azından birkaç tanesiyle ilgili aksi yönde bir karar verilmiş olsa kısmen onu da anlayacağız ama o da yok. Haberlerin hepsine birden aynı gerekçe ile erişim engeli kararı veriliyor. Burada açık bir hukuk ihlali vardır.”
ERİŞİM YASAĞI CİDDİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİDİR
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Milli Gazete haberlerine erişim yasağını sansür olarak kınadı. Haber alma hakkının temel insan haklarından birisi olarak anayasal güvenceyle korunduğu ve kısıtlanmasının ciddi hak ihlali olduğuna dikkat çeken Bilgin, Milli Gazete’nin Tarım Kredi Kooperatifleriyle ilgili çok sayıda habere erişim yasağı getirilmesinin açık sansür olduğunun altını çizerek, “Sansürün her şekli ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir. Erişim yasakları da açık sansür vakalarıdır. Erişim yasakları yoluyla halkın haber alma özgürlüğünü, medyanın kamu adına erk sahiplerinin faaliyetlerine mercek tutmasını engelleme, düpedüz ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir. Adı erişim engeli olsa da yapılan şey açık sansürdür. O kurumda neler dönüyor ki ilgili haberler yasaklanabiliyor. Kınıyoruz.” ifadesini kullandı.
HABER HAKKI ENGELLENEN TOPLUMLAR KÖR SAĞIR VE DİLSİZ DEMEKTİR
Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Göksel Bozkurt, Milli Gazete’de yayınlanan Tarım Kredi Kooperatifleriyle ilgili 45 habere Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen erişim engeli kararına tepki göstererek, şunları kaydetti: “Gazetecilerin temel görevi haber vermek, toplumu doğru bilgilendirmektir. Gazeteci bu görevini kamusal sorumluluk bilinci ile gerçekleştirir ve iktidarları, yönetim gücünü elinde bulunduranları toplum adına denetler. Erişim engelleme kararı, bu denetim sürecine zarar verir ve halkın haber alma hakkının ortadan kaldırılması tehlikesini doğurur. Basın özgürlüğü, halkın habere engelsiz ulaşımı demokrasilerin olmazsa olmaz kuralıdır. Unutulmamalıdır ki, haber alma hakkı engellenen toplumlar kör sağır ve dilsiz demektir. Anayasa’ya aykırı uygulamalar son bulmalı, gazeteciler özgürce görevlerini yapabilmelidir.”
Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatifleri Tarımdan Haber'de yayınlanan 120 habere de erişim engeli kararı aldırmıştı.