25 Eylül 2014'de Milli Gazete'de 'Çiftçinin 150 milyon lirası kayıp!' başlığı ile verilen haberde; Tarım Kredi Gıda ile ilgili olarak, SPK'nın devreden çıktığı çiftçi şirketinde, müfettişlerin 150 milyon lira kayıp tespit ettiği belirtilmişti. O dönem Tarım Kredi'nin üst yönetiminde bulunan üç ismin de bu kayıp paradan sorumlu tutulduğu belirtilen haberde, şunlar kaydedilmişti: "Gizemli faturalardan dolayı görevinden ayrılan Abdullah Kutlu'nun yerine getirilen Namık Bostancı ve Genel Müdür yardımcılarından Veli Çelebi ile Sefa Çağlayan uzun yıllar gıda şirketinin yönetiminde bulunmuştu. Dolayısıyla kayıp 150 milyon liradan bu üç ismin de sorumlu tutulduğu kaydediliyor"
SPK DENETİMİNDEN ÇIKARILMIŞTI
Diğer yandan, 7 Temmuz 2014'de basında yer alan haberlerde yine Tarım Kredi Gıda şirketinin SPK denetiminden çıkarıldığı gündeme gelmişti. 'Çiftçinin Şirketi SPK Denetiminden Çıkarıldı!' başlığı ile verilen haberlerde şunlar kaydedilmişti: "Türkiye'nin en önemli çiftçi kuruluşlarından olan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin gıda şirketi olan Tarım Kredi Gıda'nın, SPK denetiminden çıkarıldığı ortaya çıktı. 1.5 milyon çiftçinin ortağı olduğu Tarım Kredi Kooperatiflerinin önemli iştiraklerinden olan gıda şirketinin talep üzerine SPK denetiminden çıkarılması kafaları karıştırırken birçok soru işaretini de beraberinde getirdi."
MİLLİ GAZETE'de 25 Eylül 2014 tarihinde yayınlanan haber...
Çiftçinin 150 milyon lirası kayıp!
SPK'nın devreden çıktığı ve Tarım Bakanlığının ilgi göstermediği çiftçi şirketinde, müfettişler 150 milyon lira kayıp tespit etti.
Sadettin İnan
Çiftçinin 150 milyon lirası kayıp. Türkiye'nin en önemli çiftçi kuruluşlarından olan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin gıda şirketi olan Tarım Kredi Gıda, yeni bir krizle çalkalanıyor. SPK denetiminden çıkarılan şirketin 150 milyon lirasının kayıp olduğu tespit edildi. Kurum müfettişlerinin yaptığı incelemenin tamamlandığı belirtilirken, şirketin 150 milyon lirasının kayıp olduğu rapor edildi. İşin en ilginç tarafı ise Tarım Kredi'nin üst yönetiminde bulunan üç isim de bu kayıp paradan sorumlu tutuluyor. 1 milyon 100 bin çiftçinin ortağı olduğu Tarım Kredi Kooperatiflerinin önemli iştiraklerinden olan Tarım Kredi Gıda ile ilgili kriz yeni bir boyut kazandı. Büyük bir mali krize giren şirket, bu krizden çıkmak için önce Halk Bankası'ndan 50 milyon lira kredi kullanmış ve bununla da yetinmeyip sermaye artırımı yoluyla da merkez birliğinden 75 milyon lira kaynak aktarılmıştı. Şirketin içine sürüklendiği krizin kötü yönetimden kaynaklandığı yönündeki ciddi iddialar üzerine kurum müfettişleri tarafından bir inceleme başlatılmıştı. Müfettişlerin çalışmalarını tamamlayarak ilgili raporu Merkez Birliğine ilettiği vurgulanıyor.
150 milyon lira kayıp, tepe yönetimi de sorumlu tutuldu
Tarım Kredi Gıda'nın zarara uğratıldığı dönemdeki yönetim kademesinde bulunan isimler ise dikkat çekiyor. Müfettişlerin 150 milyon liralık kaybı tespit ettiği dönemde Tarım Kredi Gıda'nın yönetiminde bulunan üç isim şu anda Merkez Birliğin üst yönetiminde bulunuyor. Gizemli faturalardan dolayı görevinden ayrılan Abdullah Kutlu'nun yerine getirilen Namık Bostancı ve Genel Müdür yardımcılarından Veli Çelebi ile Sefa Çağlayan uzun yıllar gıda şirketinin yönetiminde bulunmuştu. Dolayısıyla kayıp 150 milyon liradan bu üç ismin de sorumlu tutulduğu kaydediliyor.
Şu anda Tarım Kredi Kooperatiflerinde vekâleten genel müdürlük yapan Naci Bostancı ile genel müdür yardımcıları Veli Çelebi ile Sefa Çağlayan'ın kendilerinin de sorumlu tutulduğu rapor hakkında nasıl bir işlem yapacakları merakla bekleniyor. Gelinen noktada çiftçi iştiraki olan Tarım Kredi Gıda şirketine yönelik ciddi kaygıların yaşandığı bir dönemde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının büyük bir sessizliğe bürünmesi gözlerden kaçmıyor. Gizemli otel faturalarından dolayı kurumun genel müdürü Abdullah Kutlu görevinden ayrılmak zorunda kalırken, yerine vekâleten bir ismin atanması da dikkat çekti. Vekaleten atanan bu isim de Zaman Gazetesi'nin eski yazarlarından ve şu anda AKP Grup Başkanvekili olan Naci Bostancı'nın kardeşi durumunda. SPK da geçtiğimiz aylarda Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin talebi üzerine ilgili şirketi denetiminden çıkarmıştı.
MİLLİ GAZETE'de 7 Temmuz 2014'de yayınlanan haber...
Çiftçinin şirketi SPK denetiminden çıkarıldı…
Onca mağduriyete rağmen SPK'dan kafaları karıştıran karar…
Sadettin İnan/Ankara
Türkiye'nin en önemli çiftçi kuruluşlarından olan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin gıda şirketi olan Tarım Kredi Gıda'nın, SPK denetiminden çıkarıldığı ortaya çıktı. 1.5 milyon çiftçinin ortağı olduğu Tarım Kredi Kooperatiflerinin önemli iştiraklerinden olan gıda şirketinin talep üzerine SPK denetiminden çıkarılması kafaları karıştırırken birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Tarım Kredi Gıda, 1,5 milyon Tarım Kredi Kooperatifi ortaklarından ayçiçeği, mısır, buğday, arpa, zeytin, çeltik, kanola gibi tarım ürünlerini alarak bunları işliyor ve ürettiği bu ürünleri de çiftçi adına satıyor. Türkiye'nin farklı yerlerinde fabrikaları bulunan şirket, üreticinin ürünlerini pazar ile buluşturması açısından önemli bir görevi yerine getiriyor. Çiftçiler için böylesine önemli bir şirket 15 Mayıs'ta Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin talebi üzerine bir kalemde SPK'nın denetiminden çıkarıldı. Bu karar, geniş bir ortaklık yapısı bulunan kooperatif şirketinin haklarının nasıl korunacağı sorularını gündeme getirirken, Türkiye'de bu konuda yaşanmış onca mağduriyetin de görmezlikten gelinmesi dikkat çekti. SPK'nın bu kararı 1,5 milyon çiftçiyi ciddi anlamda kaygılandırmaya başladı. Çünkü denetimsizlikten dolayı burada yaşanacak her hangi bir usulsüzlüğün faturası doğrudan 1,5 milyon çiftçiyi etkileyecek.
Yönetimde Dikkat Çeken Değişiklik
Diğer yandan şirketin yönetim kurulundaki değişiklikler de dikkat çekiyor. Özellikle şirketin içinde bulunduğu durumun farkında olan yönetim kurulu üyelerinin iddiaların ayyuka çıkması üzerine görevlerinden ayrıldıkları gözleniyor.
Bunların yerine ise daha çok alacaklı bölge müdürlerinden oluşan kişilerin yönetime getirildiği görülüyor. Örneğin Merkez Birliğinde önemli görevlerde bulunan ve önceden şirket yönetiminde görev alan Veli Çelebi, Sefa Çağlayan, Namık Bostancı ve N.Kemal Bayar gibi isimlerin kendilerini korumak için yeniden şirket yönetiminde görev almadıklarına dikkat çekiliyor.
Zamanlaması Dikkat Çekti
Tarım Kredi Gıda'nın Sermaye Piyasası Kanunu kapsamından yani SPK denetiminden çıkarılmasının zamanlaması da dikkat çekti. Bu kararın, Tarım Kredi Gıda'nın bilançosundaki para trafiğinin en yoğun yaşandığı bir dönemde alınması kafaları karıştırdı. Büyük bir mali krize giren ve bu krizden çıkmak için önce Halk Bankası'ndan 50 milyon lira kredi kullanan, bununla da yetinmeyip sermaye artırımı yoluyla da merkez birliğinden 75 milyon lira kaynak aktarılan şirketin bilançosunun hala düzeltilemediği kaydediliyor. Bunun yanında şirketin 250 milyon lirasının batık olduğu vurgulanırken, özel denetim raporlarında da şirketin borç ve alacaklarında büyük uyumsuzlukların bulunduğuna dikkat çekiliyor. Görüleceği üzere böylesine önemli iddiaların bulunduğu ve büyük para hareketlerinin yaşandığı bir dönemde 1,5 milyon çiftçinin iştiraki olan Tarım Kredi Gıda A.Ş, SPK denetiminden çıkarıldı. Yani şirket asıl ihtiyaç duyduğu bir dönemde 'SPK denetiminden' uzaklaştırıldı.
Görmezden Geldiler
Şirketin 2 bin küçük ortağı, haklarının korunması için SPK başta olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na konuyu hemen intikal ettirmelerine rağmen yaklaşık 3 aydır ilgili kurumlar ne idari ne de hukuki manada hiçbir adım atmadılar. Bütün bunlar yaşanırken Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke'nin de çiftçiyi zarara uğratacağı gerekçesiyle sermaye aktarmaya ve banka kredisi kullanımına karşı çıktığı için diğer yönetim kurulu üyelerinin imzaları ile görevden alındına dikkat çekiliyor.