TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir? Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir?

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Ankara’da bu çiftlik alımı konuşuluyor. AKP’den 23. Dönem milletvekili olan Muharrem Selamoğlu, Ankara’nın Haymana ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’dan yaklaşık 1.8 milyon lira hibe desteği alarak süt çiftliği kurdu. Süt çiftliğini işletemeyen ve zamanla büyük zarar eden Selamoğlu, çiftliğini satmak istedi. Ancak çiftliğin bulunduğu yerin bir cazibesinin olmaması ve çiftlikteki süt hayvanlarının bakımsızlıktan dolayı verimlerinin çok düşmesinden dolayı bir müşteri bulamadı. 

MİLLETVEKİLİ ARKADAŞI İMDADINA YETİŞTİ 

Selamoğlu’nun imdadına eski milletvekili arkadaşı Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz yetişti. Bakımsızlıktan dolayı süt verimleri düşen batık çiftliğin geçtiğimiz Aralık ayında sessiz sedasız Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından alındığı ortaya çıktı. Çiftliğin 5-6 milyon lira arasında bir bedelle alındığı belirtilirken, 23. Dönem AKP Milletvekili Muharrem Selamoğlu, batık çiftliğin satış fiyatını açıklamadan kaçındı. Tarım Kredi Kooperatifleri de söz konusu çiftlik alımıyla ilgili olarak kamuoyuna hiçbir açıklama yapmadı.  

TKDK’DAN CEZA YEMEMEK İÇİN BATIK ÇİFTLİĞİ DOĞRUDAN TARIM KREDİ ALDI 

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hayvancılık alanında Tareks Hayvancılık adında iştiraki bulunurken, söz konusu batık çiftliğin bu iştirak üzerinden değil de doğrudan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından alınması da dikkat çekti. Bilindiği üzere TKDK’dan hibe desteği ile yapılan yatırımlarda 5 yıl şirket devri yapılamıyor. Bunun için batık çiftlik, Tareks Hayvancılık üzerinden alınmış olsaydı şirket ismi değişecek ve TKDK’dan ağır bir cezai müeyyide uygulanacaktı. Bunun için batık çiftlik, doğrudan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği adına alınarak şirket ismi değiştirilmedi.   

BATIK ÇİFTLİĞİN SERMAYESİ 50 BİN LİRADAN 3 MİLYON 50 BİN LİRAYA ÇIKARILDI 

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ne doğrudan alınan Selamoğlu Hayvancılık Şirketinin sermayesi satın alınmadan iki ay önce 50 bin liradan 3 milyon 50 bin liraya çıkarıldı. Artırılan sermayenin de 2 yıl içinde ödenmek şartıyla yükseltilmesi dikkat çekti. Şirketin devri de hukuki ve mali yükümlülükleriyle birlikte Tarım Kredi’ye devredilmesinden dolayı artırılan sermaye de Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ödenecek. 

ÇİFTLİKTEKİ İŞLER VEKÂLETLE YAPILACAK 

Şirket, doğrudan bir iştirakin bünyesine alınamadığı için Selamoğlu Hayvancılık’taki bütün işlemler vekâletle yürütülecek. Bunun için Tarım Kredi Yem’den Ticaret Müdürü Muhammet Çığ’a vekâlet verildi. 

ESKİ MİLLETVEKİLİ BATIK ÇİFTLİĞİN SATIŞ RAKAMINI AÇIKLAYAMADI

AKP eski Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu, TKDK’dan hibe desteği alarak yaptırdığı süt çiftliğini Tarım Kredi Kooperatiflerine kaç liradan satıldığını açıklamadı. Milli Gazete’nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Selamoğlu, çiftliği kurmak için çok emek verdiğini ancak işletemediklerini belirtirken, batık çiftliğin Tarım Kredi Kooperatiflerine kaç liradan satıldığını açıklamadı. 

ÇİFTLİK ALIMI DEĞİL ARKADAŞININ ŞİRKETİNİ KURTARMA OPERASYONU! 

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz ile batık çiftliği satın alınan Muharrem Selamoğlu’nun aynı dönem milletvekilliği yapması dikkat çekerken, sektör yetkilileri söz konusu çiftlik alımının bir ihtiyaçtan dolayı değil, arkadaş şirketini kurtarma operasyonu olarak değerlendirmesi dikkat çekti. 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN ÜÇ TANE BÜYÜK SÜT ÇİFTLİĞİ BULUNUYOR

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hayvancılık alanında iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ın Yozgat Boğazlıyan ve Kırklareli Lüleburgaz’da süt hayvancılığı üzerine büyük çiftlikleri bulunurken, geçtiğimiz yıl yine Kırklareli’nde büyük bir çiftlik kiralanmıştı. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin süt hayvancılığı anlamında büyük çiftlikleri bulunurken, iyi işletilmemesinden dolayı süt verimi düşmüş hayvanların bulunduğu bir çiftliği satın alması sektör yetkililerinin, ‘satın alma değil kurtarma operasyonu’ iddialarını kuvvetlendiriyor. 

TARIM KREDİ ÇİFTLİK ALIMIYLA İLGİLİ KAMUOYUNA HİÇ BİR AÇIKLAMA YAPMADI

Çiftliği satan eski Milletvekili Muharrem Selamoğlu, satış fiyatıyla ilgili bilgi vermekten kaçınırken, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin de söz konusu çiftlik alımıyla ilgili kamuoyuna hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekiyor. Çiftlikte bulunan hayvanların bakımsızlıktan dolayı süt verimlerinin günlük 5-6 litrelere kadar düştüğü ifade edilirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu satın almadan nasıl bir kar elde ettiği ise tam bir muamma.