Suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasının amacı nedir? Suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasının amacı nedir?

TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Samsun’un Bafra ilçesinde, 1032 Sayılı Bafra Tarım Kredi Kooperatifinden kredi çekip esnek faiz sebebi ile aşırı oranda artan taksitleri ödemekte zorlanan çiftçiler perişan durumda. Borcunu ödeyemeyenler, kefilleri ve aileleri ile sorunlar yaşarken, çiftçilik faaliyetleri de durma noktasına geldi.

Bafra 1032 nolu Tarım Kredi Kooperatifi'nden edinilen bilgilere göre Bafra'da çiftçilikle uğraşan 900 çiftçinin 700'ü kooperatiflere borçlu 300 çiftçi ise hacizlik duruma geldi. Üstelik kooperatiflerde yapılan kredi anlaşmalarında çiftçiler paralel şekilde birbirlerine kefil edilip borcu olmayan çiftçi dahil çoğu çiftçi kefillik nedeniyle zor duruma düşmüştür.

Faizler altında ezilen çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına 75 köy muhtarından imza toplanarak, kredilerin iyileştirmesi adına Samsun milletvekillerinden destek istendi.

TARIMSAL KREDİLERDE FAİZ ORANI BİR YILDA YÜZDE 120'Yİ BULDU 

Samsun Haber'den Tahir Ömer Çokluk'un haberine göre, konut, taşı veya ihtiyaç kredilerinde bankaların uyguladığı faizlerin, tarım kooperatiflerinin verdiği kredilere oranla çok düşük olduğunu belirten çiftçiler, bir yıl üzeri tarım kredisi vadelerinin yüzde 120'leri bulduğunu ifade ettiler. Örneğin Ziraat Bankası'ndan 200 bin TL traktör kredisi alındığı zaman 5 taksit şeklinde 6 yıl vade ile toplam 256 bin TL ödemesi olurken, Tarım Kredi Kooperatifi'nden alınan 200bin TL traktör kredisinin 5 taksit şeklinde 6 yıl vade ile 560 bin TL geri ödemesi olduğu belgelenmiştir.

1032 Sayılı Bafra Tarım Kredi Kooperatifi ortakları ve Bafra ilçesi muhtarları, Samsun Milletvekillerine hitaben imzalı mektup yazarak mağduriyetlerinin giderilmesini, borçları ödemelerinin mümkün olmadığını, aksi durumda telafisi mümkün olmayan sonuçlar olacağını söylediler. 

Samsun Milletvekillerine gönderilen mektupta şu ifadeler yer aldı:

"1032 sayılı Samsun ili Bafra ilçesi Tarım Kredi kooperatifi ortakları ve Bafra ilçesi muhtarları olarak kullandırılan tarımsal kredilerin faizleri konusunda yaşadığımız mağduriyetin büyüklüğü konusunda zatıâlinizi bilgilendirmek istiyoruz. Tarımsal krediler konusunda faaliyet gösteren Tarım Kredi kooperatifleri Kredi faizlerini sözleşme esnasında %35 olarak alınan krediler (hayvan, traktör ve makine ekipman) ödeme zamanı ilk taksitlerini ödemeye başladığı zaman faizlerin %45'lerden hesaplandığını görmüş bulunmaktayız.  

14.8.2017 yılında 1 adet büyükbaş hayvan başına verilen kredi 9.975 TL iken, bu borcun 18.12.2017 tarihinde 14.000 TL olan borç miktarı, 2 taksit vade tarihinde 02.02.2019 tarihinde 17.000 TL olarak hesaplanan Kredi bugün itibariyle (26.09.2019) 22.000 TL'ye yükselmiştir. 

Yukarıda tabloda görüldüğü üzere 1 adet hayvanın çiftçiye maliyeti %115'leri bulmaktadır. Faiz oranları ödeme yapılamayacak hale gelmiş, borçlarını ödeyemeyen çiftçi icra takibi ile karşı karşıya gelmiştir. 

Hayvan alımlarında ödenecek olan faiz oranları gibi makine ekipman ve traktörlerde durum farksız değildir. Aşağıda açıklanan tabloda bir traktörün veya makine ekipmanının ne derece aşırı faizlerle nasıl rakamlara ulaştığı aşağıda tabloda belirtilmiştir. 

Kalan borç 170.000 TL bir adet traktörün toplam maliyeti 26.09.2019 tarihinde ödenmesi halinde 212.000 TL olarak hesaplanmıştır. Faiz oranı bir yılda %85 civarındadır.  

Yukarıda açıklandığı üzere 2017 yılı içerisinde veya daha sonraki yıllarda kullanılan gerek maddi gerek makine ve hayvan alınlarında uygulanan faiz %120'leri bulmaktadır Bu faiz oranları ile bu ödemeleri yapılması mümkün değildir.  

2019 yılına kadar kullandırılan krediler 4 yıla yapılandırılmıştır. Bu vadeli borçların 2019 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ödemeler başlayacaktır. Bu ödemelerin 2019 yılından sonraki yıllara faizsiz olarak ertelenmesini, faizleri en azından temerrüt olan kısmına indirim uygulanmasını veya tamamen kaldırılmasını, icra takibine düşmüş olan dosyaların icra taleplerinin derhal durdurulması çiftçinin menfaatine olacaktır.

İcra takibi yapılan dosyaların ortaklarının borçları kefillik yoluyla diğer çiftçileri de etkilemektedir. İnsanlar icra takipleri ellerine ulaştığı zaman borçlu ortakları kefili olan insanlar ile tartışma yaşanmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak kooperatif ortakları hem kendi sahsında hem de aile düzenleri bozulma noktasına gelmiştir. Kooperatiften Kredi kullanan ortakların icra takibi yapılması halinde çiftçi sonradan telafisi mümkün olmayan sonuçlara katlanmak zorunda kalacaktır.

Sayın vekilim ekli listede ıslak imzaları olan Bafra ilçesi muhtarları ve kooperatif ortakları olarak bu şartlarda Tarım Kredi kooperatif ortaklarının bu borçları ödemesi kesinlikle mümkün değildir. Zaten zor durumda üretim yapamayan çiftçilerin bu kanayan borç yarasına ivedilikle çare bulunmasını gereken adımların bir an önce atılması için talimatınızı bekler saygılar sunarız"