Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mustafa Doyurucuoğlu, üreticileri 'Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlarını güncelleyerek, tarım sigortalarını yaptırmaları konusunda uyardı. Doyurucuoğlu, “Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, üreticilerimizin mağdur olmamaları için, kooperatiflerimizde görevli, konusunda tecrübeli teknik personelle, tarım sigortası poliçelerinin kabulünden hasar ödemelerine kadar her aşamada destek veriyoruz. Tarım sigortasının önemini ve avantajlarını her fırsatta üreticilere anlatıyoruz" diye konuştu.
Üreticilerin tarım sigortası yaparak fırsatı eline geçirdiğini söyleyen Doyurucuoğlu, “İlk olarak sigortanın yapılması aşamasında yüzde 50 ila 67 oranında değişen poliçe prim desteğinden, akabinde kooperatiflerimizden kullandıkları kredilerin faizlerinde yüzde 25 ila yüzde 100 oranında indirimden ve tabii afetler nedeniyle yapılan borç ertelemelerinden yaralanabiliyor. Yani çiftçilerimiz tarım sigortası yaptırmakla, hem prim desteği, hem faiz desteğinden yararlanıyor, bu sayede yapılan poliçeler için para ödememiş, hatta daha az faiz ödedikleri için kazançlı bile çıkıyorlar" ifadelerini kullandı.
Doyurucuoğlu, şunları kaydetti:
“Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği olarak dolu, don, fırtına, sel gibi doğal afetler sonucunda zarar gören çiftçilere, kooperatiflerimiz vasıtasıyla 2016 yılında 3 milyon 500 bin TL ve son üç yıl içinde ise 26 milyon TL hasar ödemesi yaptık. 2017 yılında uygulamaya giren kuraklık verim sigortası ile kuru tarım alanlarında kuraklık başta olmak üzere, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim azalışları Tarım Sigortası kapsamına alındı ve bu poliçelerde de toplam sigorta primine yüzde 60 devlet desteği bulunmaktadır."
Hayvan Hırsızlığı TARSİM Kapsamında!
Hayvan hırsızlığı ve meyve ağaçlarının da sigorta kapsamına alındığını belirten Doyurucuoğlu, “2017 yılında tarım sigortaları sisteminde yapılan değişiklikle beraber büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin en büyük sorunlarından biri olan hırsızlık ile açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanları ölüm riski sigorta kapsamına alınmıştır. Bunun yanı sıra, meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanları dolu, yangın, fırtına, hortum, heyelan, deprem, sel ve kar ağırlığı riskleri nedeniyle, kiraz da yağmur riski dolayısıyla sigorta kapsamına girmiştir" şeklinde konuştu.
Tarım Sigortası Çiftçileri Karlı Duruma Getiriyor!
Tarım Sigortasındaki yeniliklerle sistemin kapsamının genişletildiğini, tarım sigortası ile çiftçilerin karlı hale gelip, ürünlerini ve yıllık gelirlerini garanti altına aldıklarını ifade eden Doyurucuoğlu, “Tarım Kredi Kooperatifleri olarak en önemli amaçlarının ortaklarının ekonomik gelir seviyelerinin artırılmasına katkıda bulunmaktır. Zor şartlarda üretim yapan çiftçilere, gübre, motorin, yem, tohum, zirai ilaç, kömür, tarımsal alet ve makina, damlama-sulama-sera malzemeleri, gıda maddeleri gibi her türlü tarımsal girdileri uygun fiyat ve koşullarda temin ediyoruz" dedi.
Kaynak: Samsun Tarım Kredi