Türkiye'de tarımın geldiği içler acısı hal, rakamlarla kendini göstermeye başladı. Tarım ülkesi diye adlandırılan Türkiye, kendi topraklarında bolca yetiştirilebilecek ürünleri bile ithal eder duruma düştü.
Bugün gazetesinden Sümeyra Kırca'nın haberine göre, son 13 yılda uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden Türkiye, tarımda dışa bağımlı hale geldi. Buğday, mısır, pamuk ve soya gibi ürünlerin üretim üssü olmasına rağmen, üretici desteklenmeyince, 3 yılda bu ürünlere servet ödedik. Sadece son üç yılda buğday, mısır, yağlı tohum, pamuk ve soya ithalatı için devletin kasasından 58,5 milyar dolar çıktı.
Buğdaya 10 milyar dolar
Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, Türkiye'nin tarım ithalat raporuyla ilgili önemli verileri, BUGÜN Gazetesi'yle paylaştı. Türkiye'nin 2012-2015 döneminde 10 milyar dolarlık buğday ithal ettiğini açıklayan ZMO Başkanı Güngör, aynı dönemde mısıra 3 milyar dolar, yağlı tohuma 25,5 milyar dolar, pamuğa 14 milyar dolar, soyaya ise 6 milyar dolar ödendiğini bildirdi. 2003 -2015 döneminde tarımsal destekleme bütçesinin toplamda 61 milyar lira olduğuna dikkat çeken Güngör, aynı dönemde tarım ve gıda ithalatına 270 milyar lira ödendiğini kaydetti. Güngör, “Dünyada, kendi üreticisine ayırdığı paranın 4,5 katını yabancı ülkelere savuran başka bir ülke yoktur" diye sitem etti.
Üretim liderliğinden ithal liderliğine
Türkiye'nin baklagillerin gen merkezi olduğunu dile getiren Güngör, dünyanın baklagillerdeki lider ülkesi olan Türkiye'nin son 3 yılda Hindistan'dan sonra en büyük ikinci ithalatçı ülkesi konumuna düştüğünü vurguladı.
Güngör, konuşmasına şöyle devam etti: “Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin'den kuru fasulye, Kanada'dan nohut ve yeşil mercimek, ABD, Ukrayna ve Kanada'dan bezelye ithal ettik. İstenilse bu ürünlerin hepsi Türkiye'de bolca yetişir, ama çiftçi desteklenmediği için tarımda üretim durdu."
Mazota ödenen vergi 9 milyardan fazla
Türkiye'de tarım sektöründe çiftçinin 4 milyon ton mazot kullandığını ifade eden ZMO Başkanı Güngör, çiftçinin bir litre mazot için devlete 2 lira 28 kuruş ödediğini, dolayısıyla üretim için mazot kullanan çiftçinin devlete yılda 9 milyar 120 milyon lira vergi ödediğini açıkladı. Tarım ürünlerini ucuza üretmek için bu tür vergilerin kaldırılması gerektiğini anlatan Güngör, bu desteklerin verilmediği sürece devletin daha büyük gelir kaybı yaşayacağına dikkat çekti.
7 ayda rekor pamuk ithali
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, 2015 yılı ilk 7 ayı itibariyle Türkiye'nin 767 milyon dolarlık pamuk ithal ettiğini açıkladı. Pamukta dışa bağımlılıktan kurtulmak için 5 yıllık pamuk üretimi planlarının yapılması gerektiğini vurgulayan İsmail Gülle, ayrıca yerli pamuk kullanan sanayicinin de teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Gülle pamukla ilgili çeşitli girişimler yapılmasına rağmen sektörün taleplerinin karşılanmadığını kaydetti.