CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatı için uygulamaya konulan yeni tarife kontenjanlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
GÜMRÜK VERGİSİ ALINMAYACAK ÜRÜNLER
Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğüne tahsis edilen yeni tarife kontenjanları çerçevesinde buğday, mısır, arpa ve pirinçte yapılacak ithalat için gümrük vergisi alınmayacak olmasının, Türk çiftçisine vurulmuş büyük bir darbe olduğunu söyledi.
İTHİLATTA VERGİ İNDİRİMİ İÇİN SEÇİMİ BEKLEDİLER
Hükümetin her yıl ürün ekim döneminde ya da hasat döneminde bazı tarım ürünlerinde gümrük vergisini sıfırlandığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Geçen yıl buğdayın tam hasat döneminde de gümrük vergisi düşürülmüştü. Haziranda seçim vardı. Bu uygulamayı o nedenle yapmadılar. Seçim bitti yine ithal kapısını AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan sonuna kadar açan uygulamaya olur verdi. Bu yıl hasat dönemi 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimine denk geldiği için "seçim öncesinde böyle bir uygulamaya gider isek oy kaybederiz" diyenlerin seçimin hemen ertesinde buğday, arpa, pirinç ve mısır ithalatından gümrük vergisini sıfırlamaları tarıma ve çiftçiye nasıl baktıklarının da açıkça yansımasıdır" dedi.
TMO KİMİN DOSTU?
TMO'nun 2018 yılı için buğday alım fiyatını ton başına 1050 lira olarak açıklamasına rağmen çiftçinin açıklanan bu fiyattan ürün satamadığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, "Çiftçi tüccarın eline bırakıldı. TMO'nun çiftçiye sağladığı bir destek yok. Üretici son 5 yıldır 800 ila 900 lira arasında fiyata buğday satıyor ama her yıl girdi maliyetleri neredeyse yarı yarıya artıyor. Çiftçi yine tüccarın insafına bırakılıyor. Köylü açıklanan taban fiyattan buğday satamadığı için ürününü depoya koydu ama bu kez de yurtdışından buğday ithalatı için gümrük vergisi sıfırlandı.
Gümrük vergisinin sıfırlanacağını bilen tüccar Türk çiftçisini baskı altına alıyor. Geçen yıl Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında 9 ayda 65 milyon dolar yurtdışına döviz ödedik. Dahilinde işleme rejimi kapsamında, yurtdışından gümrüksüz bir şekilde ithal edilen buğday, sanayici tarafından işlenerek, ihraç ediliyor. Burada yabancı ülkelerin üreticileri ile sanayiciler belki kazançlı çıkıyor ama Türk çiftçisi büyük zarar ediyor. Bu TMO eliyle yapılıyor. Türk çiftçisinin kara gün dostu olması gereken TMO, yabancı çiftçinin kara gün dostu oluyor" diye konuştu.
TARIMDANHABER