Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü yazısında mesleğinde karşılaştığı önemli bir soruna dikkat çekti. Türkiye'de tarımsal verilerin güncel ve güvenilir olmadığını ve sağlıklı verilere ulaşmanın da bir hayli zor olduğunu vurgulayan Yıldırım, tarım politikasını yürütenlerin de eleştirmeyi hiç sevmediğini, bundan dolayı da olaylara biraz eleştirel gözle bakıyorsanız bilgiye ulaşan kapıların tamamen kapatıldığını dile getirdi.
BAKANLIK ELEŞTİRİYİ SEVMİYOR!
“Tarım bakanları, bürokratlar yani tarım politikasını yürütenler eleştirilmeyi hiç sevmezler. İsterler ki tarımda hep onların istediği yazılsın. Tozpembe tablolar çizilsin. Sorunlar mümkünse hiç dile getirilmesin. Kendilerinin övülmesini isterler. Tarıma çağ atlattıklarını, kendilerinden önce tarımda hiç bir şey yapılmadığını düşünürler ve kendilerini buna inandırırlar. Bu nedenle yapılan eleştirilere kızar size iletişim kapılarını kapatırlar" değerlendirmesinde bulunan Yıldırım, “Kapanan kapıları açmak, siz okurlarımıza doğru ve güvenilir bilgiyi ulaştırmak bizim temel görevimiz. Bu görevimizi yaparken elbette pek çok zorlukla karşılaşıyoruz. Bilgiye sandığınız kadar kolay ulaşamıyoruz" dedi.
VERİLER PAYLAŞILMIYOR, ZİYARETLER PAYLAŞILIYOR!
Bu konuda çarpıcı örnekler veren Yıldırım, şunları kaydetti: “Bakanlığın www.tarim.gov.tr internet sayfasını ziyaret ederseniz ne demek istediğimizi daha iyi anlarsınız. Bakanlığın internet sayfasında haberlerin yüzde 80-90'ı bakanın ziyaretleri, konuşmaları yer alıyor. Merkez birimler, yani genel müdürlük düzeyindeki birimlerde de güncel bilgi bulmak kolay değil. Daha önce yer alan ve düzenli bilgi akışı sağlayan uygulamalar ise erişime kapatılıyor.
İTHALAT ARTINCA DIŞ TİCARET VERİLERİ KALDIRILDI!
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bir kaç ay öncesine kadar tarımda dış ticaret verilerini yayınlıyordu. Tarım ve gıdada ihracat, ithalat verileri, en çok ihracat ve ithalat yapılan ülkeleri kapsayan çok yararlı bir uygulamaydı. Özenle hazırlanıyor ve belli aralıklarla güncelleniyordu. Biz de bu bilgileri okurlarımızla paylaşıyor, katıldığımız televizyon programlarında kaynak göstererek kullanıyorduk. Bakanlık bu bilgiyi kullandığımızı görünce hemen sayfadan kaldırdı. Belki de ithalat verilerindeki artış kendilerini rahatsız etti. Çünkü ithalatla ihracat başa başnoktasına geldi. Bakanlık açıklamalarında, konuşmalarda ithalat verilerini hiç vermiyor, ihracatla övünüyor. O zaman bu veriyi kaldırmak gerekiyordu ve kaldırdılar.
TMO'DA HUBUBAT BÜLTENİNİ SANSÜRLEMEYE BAŞLADI!
Bir başka örnek. Hububat ürünlerinde Türkiye'nin tek müdahale kurumu olan Toprak Mahsulleri Ofisi internet sayfasında belli aralıklarla Hububat Bülteni yayınlanıyordu. Bu bültenler çok yararlı bilgiler içerir. Hem iç piyasa hem de dünya piyasaları ile ilgili bilgiler var. Bizde bu bilgileri takip ederek sizlere aktarıyorduk. Fakat bu bültenleri kaldırdılar.
Biyogüvenlik Kurulu kararlarının yayınlanması zorunlu olmasına rağmen bazen aylar sonra yayınlanıyor. Buna benzer birçok örnek var"