TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜBİTAK arasında 2019 yılında yapılan iş birliği kapsamında “Dijital Dönüşüm Süreç Çalışma Grupları ve Proje Başlangıç Toplantısı” düzenlendi.

TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsünce Ankara Point Otel’de 11 Mart’ta gerçekleştirilen toplantıya; Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcıları Muaz Saka, Ahmet Bağcı ve Mehmet Yener’in yanı sıra Merkez Birliğinde görev yapan daire başkanları, birim müdürleri ve her iki kurumdan proje ile ilgili görevlendirilen personel katıldı.

Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir? Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir?

TÜBİTAK BİLGEM YTE işbirliği ile gerçekleştirilecek projeyle kooperatif ortaklarına daha verimli hizmet sunulması, insan kaynağında, iş süreçlerinde bilgi ve iletişim altyapısında yeni nesil teknolojinin sunduğu olanaklardan yararlanılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında, Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin, kooperatifçilik faaliyetlerini “zaman odaklılık” ve “ortak memnuniyeti” ölçütleriyle sağlamaları, “kurumsal sistemin” kurulması, işletilmesi ve devamlılığı doğrultusunda çalışmalar yapılacak.

TEMEL MİSYONUMUZ SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİMİ SAĞLAMAK 

Toplantının açılışında konuşan Genel Müdür Fahrettin Poyraz, insanoğlunun yaradılışından ölümüne kadarki süreçte en önemli ihtiyacının sağlıklı gıda ile beslenme olduğunu ifade ederek, “Tarım Kredi Kooperatifleri olarak en temel misyonumuz insanların bu sağlıklı gıdaya erişimi ve kontrolü noktasında değerler zincirinin her birinde rol almak, bu sağlıklı gıdaya vatandaşlarımızın hem kaliteli hem de uygun fiyata erişimini sağlamak” dedi.

“Bu işi yapmak isteyen herkesin, en temel tüketici hakkı olan sağlıklı gıdaya ucuz ve kaliteli bir şekilde ulaşma hakkı çerçevesinde bir akreditasyona tabi tutulması gerekiyor” diyen Poyraz, sözlerine şöyle devam etti:

GÜBRE KULLANIMINDA SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP DEĞİLİZ 

“Bu sürecin kontrol altına alınması gerekiyor. Şu anda Türkiye’de sertifikalı tohum üretimi var.  Ancak gerçek anlamda yüzde kaç sertifikalı tohum kullandığımızı hala bilmiyoruz. Gübre kullanımı noktasında hala sağlıklı bilgiye sahip değiliz. En sıkıntılı süreçlerden bir tanesi olan bitki koruma ürünlerinin kullanımı noktasında da hala sağlıklı veri yeterince yok. Olması gereken tüm bu süreçlerin her birinin hem insan hem nesne bazında akreditasyona tabi tutulması gerekiyor. Bunu yapmak için de bizim Tarım Kredi Kooperatifleri olarak Merkez Birliğimiz, bölge birliklerimiz ve kooperatifimizle bu süreçlere hazır hale gelmiş olmamız gerekiyor.”

DİJİTAL TEKNOLOJİ HEDEFLERE ULAŞMA NOKTASINDA ÖNEMLİ 

Türkiye’de bir sene üreticinin sevinip tüketicinin üzülürken, diğer sene de tüketicinin sevinip üreticinin üzülebildiğini kaydeden Poyraz, “Bu yanlış giden döngünün artık değişmesi lazım. Biz Tarım Kredi Kooperatifleri olarak üretimin her aşamasında, değerler zincirinin sağlıklı bir şekilde oluşturulması noktasında sorumluluğumuzun bilincinde olarak yolumuza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin hedeflerinin belli olduğunu vurgulayan Genel Müdür Poyraz, “Hedeflerimiz belli. Dijital teknoloji ve bunun yaygın kullanımı bizim bu hedeflere ulaşma noktasında elimizdeki en önemli güç kaynaklarından. Tek başına beşeri güçle yapmak yerine şu anki teknolojiyi ve yapay zekayı kullanırsak, olur mu acaba diye düşündüğümüz her projenin hep birlikte olduğunu göreceğiz. Kurum olarak dijital alt yapımızı sağladığımız zaman üreticiler ile irtibat noktalarımızı geliştireceğiz. Ortaklarımıza sunduğumuz hizmetler için kendi personelimizin eğitimine de önem vereceğiz” dedi.

BİRLİKTE ÜRETİME DAYALI BİR İŞBİRLİĞİ 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Ar-Ge ve yenilik süreçlerinde dönüşüm, yükselen teknoloji eğilimlerinin çözüm sağlaması beklenen uygulama alanları, gıda güvenliği, dijital tarım çözümleri konularına yönelik sunum yaptı.

Prof. Dr. Hasan Mandal, bilgiyi, teknolojiyi üretmek ya da onu transfer etmek değil, işi birlikte yapmak ve sürdürmekle ancak başarıya ulaşılacağını belirtti.

Yapılan bu ve bunun gibi çalışmaların ülkemiz için, makro boyuttaki politikalarla olan ilişkisi boyutuna bakıldığında; tüm kurumların kendilerine 11. Kalkınma Planını referans doküman olarak aldığına vurgu yapan Mandal, bu planda bahsedilen ana eksenlerdeki hedeflere ulaşmanın, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminde yapılacak gelişmelerle sağlanabileceğini söyledi.

Gıda ve tarımın ülkemizin geleceğindeki en önemli ana eksenlerden olacağının altını çizen Mandal, “Tarım ve gıda konularında çalışıyor olacağımız yöntemin de bize hem bugün hem de gelecek için katkıda bulunacağını düşünüyor ve başlatılan bu sürecin sadece dijital dönüşümle sınırla olmayacağını, bunun aynı zamanda gıda ve tarım alanındaki diğer eksenlere de yayılacağını biliyoruz. Birlikte üretime dayalı bir işbirliği için başlatılan bu girişime desteklerinden dolayı Tarım Kredi Kooperatiflerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Nuriye Ünlü tarafından proje ile ilgili bir bilgilendirme sunumu yapıldı.