TARIMDAN HABER ÖZEL / Süt piyasası ticaret borsalarına konu olmamasına rağmen Gelir Vergisi Kanunundaki bir maddeden dolayı, her yıl üreticiden borsa tescil ücreti olarak milyarlarca lira para alınıyor. Süt regülasyonunda kullanılabilecek milyarlık kaynak, ticaret borsalarına haksız bir şekilde ödenerek, ticaret borsalarının bütçesini zenginleştiriyor.

9,5 MİLYON TON SÜTTEN 180 MİLYON LİRA BORSA TESCİL ÜCRETİ ALINIYOR!

Türkiye’nin yıllık 9,5 milyon ton süt üzerinden yapılan bir hesaplamada, ticaret borsalarına ödenen binde 13 oranındaki borsa tescil ücreti milyarlık bir bütçeyi karşımıza çıkarıyor. 9,5 milyon ton sütü, bugünkü 14,65 referans fiyat üzerinden hesap edildiğinde ortaya çıkan rakamın binde 13’ü ticaret borsalarına borsa tescil ücreti olarak ödeniyor. O da tam 180 miyon 927 bin lira ediyor.

Konya'da hayvancılık işletmesi konkordato ilan etti! Konya'da hayvancılık işletmesi konkordato ilan etti!

180 MİLYON LİRALIK KAYNAK SÜT REGÜLASYONUNDA KULLANILABİLİR!

Hububat veya et gibi ürünlerin piyasası ticaret borsalarında oluşurken, süt fiyatları ticaret borsalarında oluşmuyor. Süt, ticaret borsalarında işlem görmezken, üreticinin stopaj vergisini daha düşük ödemek için ticaret borsalarına tescil zorunluğu bulunması, ticaret borsalarına milyarlarca bir kaynağın haksız bir şekilde aktarılmasına neden oluyor.

Ticaret Borsalarına aktarılan bu kaynağın, süt regülasyonunda kullanılması durumunda hem üreticinin hem de Bakanlığın elinin daha güçleneceği kaydediliyor.

Tescil Ücreti