Erkunt Armağan, “Artık bıçak kemiğe dayandı. Traktör firmalarında ne yazık ki peş peşe gelen zamları göreceksiniz ve bu zamlar yüzde 6-7-8'den aşağıya olmayacak" dedi.
TÜRKİYE AZIMSANACAK BİR ÜLKE DEĞİL
İzmir'de gerçekleştirilen basın toplantısında, 2014 yıl sonu rakamlarına göre, tarım makineleri sektörünün makine sektörü içinde en fazla ihracat yapan altıncı sektör konumunda olduğunu açıklayan Erkunt Armağan, “Türkiye azımsanacak bir ülke değil, tarım sektörü ve tarım makinaları açısından çok önemli bir büyüklüğü var. Avrupa Tarım Makinaları Birliği'nin sözü geçen büyük ortaklarından biriyiz. Türkiye'de yılda 50‐60 bin civarında traktör satılırken, 20‐30 bin civarında ekipman satılırken sadece traktörden örnek verirsek İngiltere'de yılda 14 bin, Almanya'da yılda 40 bin, Fransa'da 36 bin traktör satılıyor" dedi.
BİTKİSELE VERİLEN DESTEK MEKANİZASYONA DA VERİLMELİ
Bitkisel üretim kadar, tarımsal mekanizasyonun da mutlaka desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Zeynep Erkunt Armağan, şöyle konuştu: “Tarım sektörünün bir bütün olarak göremiyorlar politika koyucular. Tarım bitkisel üretim olarak varsayılıyor elbette bitkisel üretim var ama 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara çıkacağını düşünürseniz bizim bugünkü konvansiyonel tarım yapma metotlarını, bütün dünya üzerinde şiddetle terk etmemiz ve tarımda mekanizasyona gitmemiz gerekir. Tarımı mekanizasyondan ayrı düşünmememiz lazım, modern tarım teknikleri elle, samanla olmaz. Hassas tarımdan bahsederken dünya biz hala mekanizasyondan bahsediyoruz. Bizim sıkıntımız şu; tarımın kalkınması için bitkisel üretime destek verilesi kadar tarımsal mekanizasyona da destek verilmesi lazım. Bu politika koyucuların o yılın kararlarına bağlı bir politika olarak gidiyor, bu sene var gelecek yıl yok. Muhakkak haklı sebepleri var. Ama masanın karşı tarafında geçip tarım sektöründe bitkisel üretime verilen destek ve sürekliliğin mekanizasyonda da kendini göstermesi gerektiğini yüksek sesle söylemeye çalışıyoruz."
SEKTÖR OLARAK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Doların Türk Lirası karşısında değer kazanması karşısında sektör olarak etkilendiklerini savunan Zeynep Erkunt Armağan, şunları söyledi: “Çok çabaladık gerçekten sene başından bu yana kadar yüzde 30 civarında TL dolar karşısında devüle oldu. Traktör firmalarının, özellikle ithalata dayalı üretim yapmak zorunda olan firmaların çoğu eylülde zam yapmak zorunda kaldı. Ekipman firmalarından ithalat tarafı olmadığı için onlar bir şekilde idare edebiliyor, büyük bir zam onlarda olmadı. Ama traktör firmalarında ne yazık ki peş peşe gelen zamanları göreceksiniz ve bu zamlar da yüzde 6‐7‐8'de aşağı olmayacak. Tekrar bu kur 1 Kasım'dan sonra bir stabilize durum çıkar, hükümet çabuk kurulabilirse kur bir miktar Çin ve Brezilya'nın etkisi dünyayı etkisi altına almada aşağı doğru süzülürse ben eminim fiyatlar düşecektir ya da bir sonraki artış döneminde traktör firmaları artış yapmayacaktır. Yapmamak için çok direndik sektör olarak ama artık bıçak kemiğe dayandı. Değiştirmek zorunda kaldık."
TARIMSAL MEKANİZASYON DAİRESİ KURULMALI
Sanayi sektörünün GSMH içindeki payının küçüldüğü bu dönemde tarım politikalarının çok daha fazla önem kazandığını savunan Erkunt Armağan sözlerine şöyle devam etti: “Halihazırda yüzde 50 uygulanan tarımsal kredi faiz desteğinin 2016 yılında yüzde 100'e yükseltilmesi durumunda, mekanizasyon hızla gençleşecek ve çiftçimiz eski traktöründen kurtulmak için büyük bir adım atacak. Türk çiftçisinin ve bu kıymetli sektörün buna gerçekten ihtiyacı var. Ayrıca, Tarım Bakanlığı bünyesinde kurulacak Tarımsal Mekanizasyon Dairesi, sektörde eşgüdüm sağlayarak kalıcı ve nihai kararların daha hızlı alınmasını ve uygulanmasını hızlandıracaktır. Bu anlamda başvuracak tarım bakanlığı çatısı altında tarımsal mekanizasyona bakacak bir koordinasyon merkezi, bir daire başkanlığı kurun. Ama bir yere gittiğimizde bütün sorunlarımızı anlatabilelim ki o merci bir orkestra şefi gibi bütün sorunları eşit idare edebilsin. Bir taraf bir soruna evet dediğinde, öbür taraf hayır dediği zaman bazen birbirine ters gidebiliyor birtakım şeyler. Tarım Bakanlığı'nın altında hiç inkar edilmeyecek büyüklükte olduğumuzu düşünülürse bir tarımsal mekanizasyon daire başkanlığının kurulması önemlidir."
HURDA TEŞVİĞİ ŞART
Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun tarım sektöründe çalıştığını ve tarımsal verimliliğin artırılmasının ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirten Erkunt Armağan, hurda teşviği gerektiğini ve hurda teşviğinin onaylanması ve beraberinde kredi desteği de sağlanması durumunda, her yıl 10‐15 bin çiftçinin traktörünü yenileme imkânı doğacağına işaret etti.
KDV SIKINTISI DEVAM EDİYOR
Tarım makineleri sektörünün içinde bulunduğu en büyük bir diğer sıkıntı da indirilmiş KDV oranı olduğunu ve 2008 yılında yapılan bir yasa değişikliği ile traktör ve tarımsal ekipman üreticilerine, ürünlerini yüzde 8 ile satma şartı getirildiğini belirten Armağan, şunları söyledi: “Ama üretimde kullanılan malzemelerin yüzde 18 ile alma şartı devam ediyor. Yüzde 18 ile malzeme alıp yüzde 8 ile malzeme satamıyoruz, üstümüzde çok yük birikiyor. Şu an 700 milyon lira devletten devreden KDV alacağımız var sektör olarak. Biz sektör olarak lütfen 18'e çıkartın bunu, ama çiftçinin üstüne yük olmayalım. Çiftçi yüzde 8 mi ödeyecek, lütfen yüzde 10'unu hemen çiftçiye iade edin malzemesini, traktörünü alırken diyoruz. Biz bir kademe daha ileriyi söylüyoruz. Biz kalkınmaya çalıyoruz diyoruz. Siz yardım etmek istiyorsanız yüzde 18'ini iade edin tamamını iade edin yardımcı olmak istiyorsanız diyoruz. Ama bu hazırlıklar kanun çıkması vs. sürecinde de bizi iki sene oyalamayın. Her ay biz size bildirelim, biz o iş yüküne razıyız, siz bunu bize her ay ödeyin veya 3 ayda bir yapalım ama bunu geçmeyelim diyoruz. Hiçbir şekilde dinletemiyoruz."
1978'DE KURULAN TARMAKBİR 240 ÜYEYE SAHİP
1978 yılında kurulan Tarmakbir, traktör ve ekipman ana faaliyet konularında çalışan imalatçı, ihracatçı ve ithalatçılardan oluşan 240 üyeye sahip bulunuyor. Makine Sanayi Sektör Platformuna üye imalatçı dernekler içinde, geçmişi en eski 2'nci dernek konumunda. Bakanlar Kurulu kararıyla unvanının başında Türk kelimesini kullanıyor. Tarımsal mekanizasyon sektörü için ortak bir platform sunmak, sektör paydaşlarını bir araya getirecek etkinlikler düzenlemek, benzer etkinliklere destek olmak, sektörü ilgilendiren mevzuatlar, standartlar ve diğer konularda, sektör ve ülke menfaatlerini gözeterek bakanlıklar nezdinde müzakereler yürütmek gibi amaçlar hedefliyor.
izmirnews.com