Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Genel Kurulun açılışında yaptığı konuşmada, 2008 yılında kurulan TÜRKTOB ve Alt Birliklerin, kurumsal yapılarını tamamladıklarını ve her Alt Birliğin kendi faaliyet alanına giren firmaların çok büyük bölümünü bünyelerine katmayı başardığını kaydetti.
Dünya ile entegre olmuş bir tohumculuk sektörü için çalışıyoruz
TSÜAB'ın yurt içi ve yurt dışında tohumculuk sektörünü en etkin şekilde temsil ettiğini vurgulayan Gençer, ''Dünya ile entegre olmak için TSÜAB olarak tüm uluslararası toplantılara katılıyoruz. Ekonomi Bakanlığımızın desteği ile Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi (Ur-Ge) yürütüyor ve Sektörel Ticaret Heyetleri düzenliyoruz. Japonya, Çin, ABD, Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya başta olmak üzere nerede bir potansiyel varsa tohumculuk sektörü ve TSÜAB olarak oradayız'' şeklinde konuştu.
Yapılan çalışmalarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğini her zaman gördüklerini, kanuni düzenlemelere sektörün görüşlerinin mutlaka yansıtıldığı söyleyen Gençer, bakanlığa teşekkürlerini iletti.
Ardından söz alan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, sertifikalı tohum üretiminin artması ve kullanımının yaygınlaştırılması için bakanlık olarak yaptıkları eğitim ve destekleme çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Tohumculuk sektörüne çeşitli başlıklar altında şu ana kadar 1 milyar lira destek verdiklerini, 163 firmanın Ar-Ge kuruluşunu yetki belgesi aldığını ve 19 firmaya laboratuvar kurma yetkisi verdiklerini açıklayan Gümüş, sertifika verme yetkisi alan kuruluşların sayısınında arttığını söyledi.
2002 yılında 145 bin ton sertifikalı tohum üreten Türkiye'nin şu anda 800 bin tona yakın üretim yaptığını ifade eden Gümüş, 2023 yılında 1 milyon ton sertifikalı tohum üretimi hedefine ulaşacaklarını, baklagil ve yem bitkileri tohumluklarının üretim, kullanım ve dağıtımına ilişkin yasal düzenlemeleri yaptıklarını, süs bitkileri sektörünün yönetmeliğini çıkardıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından, TSÜAB Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, 2014 yılı Denetim ve Mali Raporları ile 2015 yılı bütçesi okunarak onaylandı.
TSÜAB Genel Kurulu, Tüzük, Mali İşlemler ve Personel Yönetmeliklerinin sunumu ve onaylanması ile güncel sorunların tartışılmasıyla son buldu.
TSÜAB Genel Kurulu'na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kuruluşların, TÜRKTOB , Alt Birlikler ve Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneğinin (TÜRKTED) temsilcileri katıldı.
Kaynak: turktob.org.tr